Το βασικό πρόβλημα της ΑΕΚ δεν είναι το «πάνω ράφι»

Το βασικό πρόβλημα της ΑΕΚ δεν είναι το «πάνω ράφι»
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης στο blog τονίζει ότι η ΑΕΚ δεν θα επιστρέψει στην ποδοσφαιρική κανονικότητα, όσο δεν παίρνει αυτό που πληρώνει στις κινήσεις του μέσου όρου.

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το θέμα του Ολιβιέ Εντσάμ αφήνει σίγουρα πολλά για να συζητηθούν για την ΑΕΚ, αλλά σημασία προς το παρόν έχουν ελάχιστα από αυτά.

Το βασικό είναι πως το ζήτημα πρέπει να το αφήσουν πίσω στην ΑΕΚ, εφόσον βέβαια πιστεύουν πως έκλεισε οριστικά και μαζί να αφήσουν πίσω και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Ή τουλάχιστον να κρατήσουν μόνο το πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη να περάσει η ΑΕΚ ομαλά από μια κατάσταση αντιποδοσφαιρική, ξανά στο κανονικό ποδόσφαιρο. Γιατί αυτή είναι η βασική τους ευθύνη.

Εδώ έχω μερικούς προβληματισμούς για το πως έχει μπει η ΑΕΚ στην τρέχουσα μεταγραφική διαδικασία. Το έγραψα και στο σημερινό φύλλο της «Ώρας», το πιστεύω ακράδαντα. Από το 2014 μέχρι το καλοκαίρι του 2017 στο 90% των περιπτώσεων, κατάφερνε να πάρει μίνιμουμ αυτό που πλήρωνε, σε αρκετές και παραπάνω. Εκεί οφείλεται και το γεγονός πως χρόνο με τον χρόνο την πρώτη τριετία γινόταν καλύτερη. Κι αν την έφερνε κάτι πίσω, ήταν ο μόνιμος βραχνάς με την αστάθεια στην διαδικασία των προπονητικών επιλογών.

Η ΑΕΚ πλήρωνε πολλά και έπαιρνε λίγα

Μετά το καλοκαίρι του 2017 η ΑΕΚ απέκτησε ένα σημαντικό πρόβλημα. Ενώ πάντα στα πλαίσια της δικής της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής αύξανε τα μεταγραφικά της έξοδα και σε συμβόλαια, αλλά κυρίως σε χρήματα που πλήρωνε για αγορά παικτών, άρχισε όταν πλήρωνε πέντε δραχμές, να παίρνει παίκτες που στο γήπεδο φαινόταν η αξία τους να είναι για δύο ή τρεις δραχμές.

Αυτό έχω την αίσθηση πως είναι το πρώτο που έχει να λύσει. Να βρίσκει παίκτες που ανταποκρίνονται στα χρήματα που δίνει, ειδικά στα ποσά που η ομάδα κινείται με μεγαλύτερη ευκολία. Παίκτες που ανταποκρίνονται ή δίνουν και παραπάνω. Όπως οι Σιμόες, Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος, Βράνιες κι άλλοι, από το 2014 μέχρι το 2017.


Αυτό που λείπει στην ΑΕΚ είναι η υγιής βάση που δημιουργούν τέτοιες επιλογές, πάνω στην οποία θα έρθουν να πατήσουν εκείνοι που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την διαφορά. Δηλαδή οι Λιβάγια και Αραούχο για παράδειγμα, του 2017.

Για παράδειγμα πέρσι, τα 2,6 εκατ. για τον Λιβάι, δεν έφεραν την άνοιξη. Μεταξύ άλλων και γιατί ταυτόχρονα πήραμε παίκτες για τους οποίους πληρώσαμε επτά ή οκτώ και δεν έπαιζαν ούτε για δύο με τρία.

Η ΑΕΚ ό,τι και να γίνει δεν πρόκειται να καλύψει όλες τις θέσεις που ψάχνεται, με συμβόλαια των 700, 800 και βάλε χιλιάδων. Σε κάποιες θα το κάνει, σε κάποιες άλλες, περισσότερες, όχι. Οπότε πρώτα χρειάζεται να μη κάνει λάθος στις περιπτώσεις που θα πάει στα λιγότερα χρήματα. Αυτές είναι οι πιο κρίσιμες. Και σε αυτές βλέπω πως είναι πίσω η ομάδα ως τώρα. Δεν υπάρχουν τέτοιες στο προσκήνιο ως τώρα.

Το πρόβλημα της ΑΕΚ

Το πρόβλημα είναι τι κάνεις εκεί που θα διαθέσεις ποσά στον μέσο όρο των εξόδων σου τα τελευταία χρόνια. Εκεί πρέπει να βρεις λύσεις που να βγάλουν τα λεφτά τους κι ακόμη περισσότερο. Εκεί για μένα πρέπει να αφιερώνεις χρόνο ανάμεσα στις μεταγραφικές περιόδους για να είσαι προετοιμασμένος όσο μπορείς καλύτερα. Είναι κάτι που και η οικονομική πολιτική της ομάδας το επιβάλλει, όσο κι αν εξελίσσεται κι αυτή σεζόν με σεζόν.

Δεν είναι απλό, το ξέρω. Η ΑΕΚ έχει και συγκεκριμένη αντιμετώπιση στο πως διαχειρίζεται τις σχέσεις της με τους ατζέντηδες κλπ. Δεν είναι απλό, γιατί το αφεντικό της δεν είναι εύκολος άνθρωπος στο να πειστεί και πολλές φορές βάζει τον πήχη σε σημεία που για όποιον αναλαμβάνει την δουλειά, να φαίνεται αδύνατο να βρει την «χρυσή τομή». Αλλά τι να κάνουμε; Αυτή η δουλειά στην ΑΕΚ είναι δύσκολη. Πάντα δύσκολη ήταν, αλλά κάποιες φορές, αρκετές μάλιστα, έγινε.

Οι άνθρωποι που επιλέγουν

Βεβαίως υπάρχει και η κουβέντα για το αν η διοίκηση κάνει τις σωστές επιλογές στους ανθρώπους που επιλέγει για να κάνουν την δουλειά. Για όσους πέρασαν κι έφυγαν μπορούμε να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας με σιγουριά πλέον. Για όσους είναι τώρα, μπορούμε να έχουμε επιφυλάξεις, μπορούμε να καταγράφουμε και να σχολιάζουμε ανάλογα με το τι βλέπουμε μέχρι εδώ, αλλά σφαιρική, ολοκληρωμένη άποψη, ακόμη δεν μπορείς να έχεις.

Όσο είναι εδώ μπορούν να διορθώσουν τα λάθη, είτε μιλάμε για τον κάθε Νταντσένκο που προκαλεί συζητήσεις, είτε για τους χειρισμούς με τον Εντσάμ, είτε οτιδήποτε άλλο θέλει να προσθέσει ο καθένας, που τον χαλάει ως τώρα. Μένει να δούμε τι μαθαίνουν από αυτές τις περιπτώσεις.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X