Ο Δέδας, οι Ελληνες παίκτες και οι απαιτήσεις της ΑΕΚ

Ο Δέδας, οι Ελληνες παίκτες και οι απαιτήσεις της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει στο μπλογκ του για τον νέο προπονητή της ομάδας, τους Έλληνες παίκτες και σχολιάζει τα ζητούμενα της ΑΕΚ

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για σημαντικά γεγονότα στην ΑΕΚ αυτήν την εβδομάδα, που θα καθορίσουν και το μέλλον της.

Μέχρι την Πέμπτη θα μάθουμε για την αδειοδότηση της ομάδας για την νέα σεζόν, ενώ θα προχωρήσουν και τα θέματα στελέχωσης της ομάδας.

Προπονητής

Ο Στέφανος Δέδας είναι και επίσημα ο νέος προπονητής της Ένωσης, που θα φτιάξει την ομάδα για την νέα χρονιά. Μια επιλογή αρκετά καλή, δεδομένων των συνθηκών που βρέθηκε η ΑΕΚ το τελευταίο διάστημα και της δυσφήμισης που δέχτηκε το κλαμπ από τα οικονομικά προβλήματα. Ο Έλληνας τεχνικός έρχεται από μια σεζόν που έφτασε στο πικ της καριέρας του, οδηγώντας την Χολόν στο Φάιναλ-8 του BCL που ήταν μια τεράστια επιτυχία για το σύλλογο και ανακηρύχτηκε καλύτερος προπονητής του Ισραήλ. Όπως γίνεται κατανοητό, το ότι η ΑΕΚ έφερε αυτόν τον προπονητή μετά από αυτήν την σεζόν δείχνει και ότι το brand name της ομάδας είναι αρκετό για να δελεάσει παίκτες και προπονητές ακόμα και αν βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση όπως είναι τώρα. Ο Δέδας αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό μπάσκετ από αυτό που έχουμε συνηθίσει και έχει μεγάλες επιρροές από αυτό που βλέπαμε επί Γιούρι Ζντοβτς για όποιον θυμάται.

Έλληνες παίκτες

Από προχθές κυκλοφορεί η είδηση ότι η ΑΕΚ αφήνει ελεύθερους όλους τους Έλληνες παίκτες και θα ξαναφτιάξει την ομάδα από το μηδέν. Αυτό δεν είναι κάτι νέο, το είχαμε γράψει και πριν 2 εβδομάδες στον «Δικέφαλο» αλλά δεν είναι και ακριβώς έτσι. Το ότι τους αφήνει ελεύθερους δεν σημαίνει ότι κάποιους από αυτούς δεν τους θέλει. Απλά αυτή η κίνηση είναι ενδεικτική της φιλοσοφίας που θα έχει από εδώ και στο εξής το κλαμπ. Όλοι οι παίκτες που θέλει η ΑΕΚ να παραμείνουν στην ομάδα θα διαπραγματευτούν από μηδενική βάση. Αυτό σημαίνει ότι όσοι είχαν συμβόλαια και θέλει η ομάδα να τους κρατήσει, θα δεχτούν προτάσεις με τα νέα οικονομικά δεδομένα που θα ισχύουν από φέτος και φυσικά θα είναι μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αν οι παίκτες τα δεχτούν τότε θα παραμείνουν, αν όχι, θα ψάξουν αλλού την συνέχεια της καριέρας τους.

Οι παίκτες που είτε είχαν συμβόλαια για την επόμενη χρονιά είτε είχαν οψιόν είναι οι Μωραΐτης, Τολιόπουλος, Χρυσικόπουλος, Γκίκας, Γιάνκοβιτς και από τους ξένους Λάνγκφορντ και Μόουζες. Υπάρχουν βέβαια και οι Γόντικας, Κατσίβελης που τα συμβόλαια τους έληξαν και είναι ελεύθεροι. Από όλους αυτούς, σίγουρα κάποιους θέλει η ΑΕΚ να παραμείνουν και φυσικά με την σύμφωνη γνώμη του νέου προπονητή. Ο Στέφανος Δέδας θέλει όλοι οι παίκτες του να είναι ικανοί στο μακρινό σουτ και στην δημιουργία προσωπικής φάσης οπότε εύκολα καταλαβαίνετε ποιοι παίκτες θα προσπαθήσει η ΑΕΚ να μείνουν και την νέα σεζόν.

Από τους ξένους παίκτες, μέχρι πριν λίγο καιρό υπήρχε επιθυμία για να παραμείνουν οι Μέικον, Μόουζες και Μορέιρα. Γνωρίζοντας το στυλ παιχνιδιού του νέου κόουτς της ΑΕΚ, κανένας από τους Μόουζες και Μορέιρα δεν ταιριάζει. Ο Μέικον που θα ήταν ιδανικός, δυστυχώς έχει το μυαλό του στο ΝΒΑ που θα ήθελε να επιστρέψει, αλλιώς έχει ήδη αρκετές ομάδες που τον παρακολουθούν και η ΑΕΚ δεν μπορεί να τις ανταγωνιστεί. Άρα θα περιμένουμε 6 καινούργιους ξένους στα χαρακτηριστικά που θέλει ο κόουτς Δέδας, που έχει δείξει αυτά τα χρόνια ότι έχει την ικανότητα να βρίσκει παίκτες ικανούς να πρωταγωνιστήσουν.

Τι θα ζητήσει η ΑΕΚ από τον προπονητή

Καλά είναι όσα λέμε για τον νέο προπονητή, τους παίκτες που χρειάζεται, αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι τι απαιτήσεις θα έχει η διοίκηση της ΑΕΚ την νέα σεζόν. Θέλω να πιστεύω ότι η φετινή χρονιά έγινε μάθημα για όλους και οι μεγαλοστομίες να μείνουν στην άκρη. Όσο καλή δουλειά και να κάνει ένας προπονητής για να είναι πετυχημένος θα πρέπει να συμβαδίζει με τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση της ομάδας. Καλό θα είναι λοιπόν μετά το περσινό «πάμε για 6 τίτλους», να μείνει κάτω η μπάλα και η ομάδα να κινηθεί με το «σεμνά και ταπεινά». Κατά την γνώμη μου η ΑΕΚ αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να συζητάει ούτε για τίτλους, ούτε για πορείες στην Ευρώπη.

Στόχοι της Ένωσης για την νέα σεζόν πρέπει να είναι δύο και τους αναφέρω ιεραρχικά. Πρώτα, θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πλάνο αποπληρωμής των χρεών έτσι ώστε σε 12-18 μήνες να μπορέσει να καθαρίσει από χρέη που είναι το σημαντικότερο από οποιαδήποτε πορεία αυτήν την στιγμή. Δηλαδή να αποκτήσει μια λειτουργία ως ΚΑΕ, που θα έχει την δυνατότητα και οι παίκτες να πληρώνονται στην ώρα τους και κάποια χρήματα να πηγαίνουν στις δόσεις των διακανονισμών. Από όσο γνωρίζω, υπάρχει πλάνο για αυτό και θα γίνει γνωστό σύντομα.

Δεύτερον, στο αγωνιστικό κομμάτι, αυτό που θα πρέπει να την νοιάζει, είναι να φτιάξει ομάδα. Εφόσον πάμε σε ολική αναδόμηση και να τα γνώριμα πρόσωπα από την προηγούμενη χρονιά αναμένεται να είναι 3-4, καταλαβαίνει κανείς ότι θα αποκτηθούν 8-10 νέοι παίκτες. Όλοι αυτοί για να γίνουν ομάδα θα πρέπει να περάσει καιρός, να δουλέψουν την χημεία και την συνοχή τους για να παράγουν αποτέλεσμα. Αν καταφέρουν και γίνουν λοιπόν ομάδα τότε θα έρθουν και τα αποτελέσματα και οι καλές πορείες. Για αυτό η διοίκηση και προσωπικά ο Μάκης Αγγελόπουλος θα πρέπει να αποφορτίσει εξαρχής όλο το μπασκετικό τμήμα και να βάλει ρεαλιστικούς στόχους. Καλή ομάδα, ωραίο, ελκυστικό μπάσκετ, στήριξη στα δύσκολα στον προπονητή και βλέπουμε που θα μας βγάλει, όπως έκανε άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια που η ΑΕΚ κέρδισε τίτλους χωρίς να τους εξαγγείλει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην νέα σεζόν θα δούμε μια διαφορετική ΑΕΚ, αλλαγμένη σε όλα τα επίπεδα. Είναι μια καλή ευκαιρία, εφόσον υπάρχει ένας καλός Έλληνας προπονητής, να ανοίξει ένας καινούργιος κύκλος και να δούμε που θα μας οδηγήσει.

ΥΓ: Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει μπλογκ για την φιλοσοφία του Στέφανου Δέδα και τον τρόπο που παίζει η ομάδα του.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X