Οταν έχεις φέρει Νταντσένκο, αποφεύγεις λαχεία τύπου Μπαρέκα

Οταν έχεις φέρει Νταντσένκο, αποφεύγεις λαχεία τύπου Μπαρέκα
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου εξηγεί στο blog του στο enwsi.gr για τους κινδύνους που κρύβει η επιλογή ενός παίκτη όπως ο Μπαρέκα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ήταν ένας πολύ δύσκολος Ιανουάριος ο περασμένος για τον Παναγιώτη Κονέ στην ΑΕΚ.

Ήταν βέβαια και η πρώτη φορά του στο ρόλο του τεχνικού διευθυντή. Δεν έφερε εις πέρας την υπόθεση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου -για την οποία επέμεινε εις βάρος εκείνης του Βράνιες-, δεν έπεισε τον (πρώτο στόχο του για το δεξί άκρο της άμυνας) Κενί Λαλά να προτιμήσει την ΑΕΚ, δεν κατάφερε την ανατροπή στην υπόθεση Λιβάγια, απέτυχε να ολοκληρώσει κάποιες από τις πολλές προσπάθειες για την απόκτηση τερματοφύλακα. Κι ως κερασάκι στην τούρτα, εμφάνισε στην Ελλάδα τον Όλεγκ Νταντσένκο.

Οι πρώτες δυσκολίες στην ΑΕΚ

Νέος ήταν, πρωτόπειρος σε μια θέση που μάλλον και ο ίδιος αιφνιδιαστικά έμαθε ότι θα αναλάβει, καθώς διαφορετικός ήταν ο αρχικός προορισμός (και σχεδιασμός). Λογικό ήταν λοιπόν όπως και κάποιοι προκάτοχοί του, να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο ξεκίνημα της νέας καριέρας, το οποίο είχε σούμα αρνητική. Το ζητούμενο είναι να αντιλαμβάνεσαι μέσα από τις αναποδιές ότι απαγορεύεται να επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη και μάλλον τέτοιο δείχνει εξ αποστάσεως το ενδιαφέρον για τον Ιταλό Αντόνιο Μπαρέκα. Αν βέβαια είναι τόσο προχωρημένο όσο λέγεται…


Το ποια ήταν η προοπτική του Μπαρέκα το καλοκαίρι του 2018, όταν η γαλλική Μονακό κατέβαλλε 10 εκατ. ευρώ για να τον αγοράσει από την Τορίνο, μικρή σημασία έχει σήμερα. Το αποδεικνύει η πορεία του και η μηδενική εξέλιξή του σε πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα. Αφού απέτυχε στη Γαλλία, πέρασε και δεν ακούμπησε από τη Νιούκαστλ, έκανε κάποια ματς στην Τζένοα κυρίως ως αλλαγή και πέρυσι χάθηκε στα αζήτητα της Φιορεντίνα. Αποτυχίες παντού…

Ο απολογισμός των τριών τελευταίων σεζόν, είναι απογοητευτικός: 4 διαφορετικές ομάδες, μόλις 35 επίσημα ματς στα πόδια του, εκ των οποίων τα 90λεπτα που «έβγαλε» ήταν λιγότερα από 10. Εξίσου ανησυχητικό το γεγονός ότι πέρυσι έπαιξε όλα κι όλα 4 παιχνίδια και συνολικά 162 λεπτά. Επί της ουσίας δηλαδή, η ΑΕΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος τη σεζόν που ολοκληρώθηκε δεν συμπλήρωσε τα λεπτά που αντιστοιχούν έστω σε 2 αγώνες…

Η ΑΕΚ το έχει με τους παίκτες που «χάθηκαν», όμως υπό άλλες συνθήκες

Ασφαλώς αν ο Μπαρέκα είχε δικαιώσει την πολύ φιλόδοξη δαπάνη από τη μεριά της Μονακό, σήμερα δεν θα συζητούσαμε για την πιθανότητα ένταξής του στην ΑΕΚ. Προφανώς και κάτι συμβαίνει με εκείνον για να φτάσει στο σημείο να αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως μια καλή προοπτική. Όπως άλλωστε ισχύει ότι κάτι «έτρεχε» με τις περιπτώσεις των Βράνιες, Αραούχο και Λιβάγια όταν αφίχθησαν στη χώρα μας για λογαριασμό της Ένωσης. Γρήγορα όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι αν ήταν πιο συγκροτημένοι ως χαρακτήρες, θα είχαν θέση στα καλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Τότε γιατί όχι στον Ιταλό (;), εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί… Η διαφορά με τους προαναφερθέντες εντοπίζεται στην κατάσταση που εκείνοι βρίσκονταν όταν αποκτήθηκαν από την ΑΕΚ σε σχέση με τον Μπαρέκα και τι είχαν παρουσιάσει νωρίτερα. Ήταν όλοι τους «παιζούμενοι»! Ο Βράνιες αγωνιζόταν ως βασικός στην Τομ Τοσκ της Ρωσίας, πριν τσακωθεί και ψάξει τη φυγή του τον Γενάρη του 2017. Ο Αραούχο ήρθε με 41 συμμετοχές στην Πριμέρα Ντιβισιόν στη μιάμιση σεζόν που προηγήθηκε της ένταξής του στην ομάδα. Ο Λιβάγια αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2017 έχοντας πίσω του 27 συμμετοχές, 7 γκολ και 4 ασίστ με τη Λας Πάλμας σε πρωτάθλημα (La Liga) και Κύπελλο Ισπανίας. Ουδεμία σύγκριση λοιπόν…

Όταν ο Κονέ επέλεγε τον Νταντσένκο, ένιωθε σίγουρος για την επιλογή του. Δεν του βγήκε… Αυτό το στραπάτσο δεν πρέπει να επαναληφθεί και η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να αναζητάς παίκτες που θα έχουν παιχνίδια στα πόδια τους κι εντός των αγωνιστικών χώρων πεπραγμένα τα οποία θα πιστοποιούν ότι το ρίσκο έχει ελαχιστοποιηθεί. Στην περίπτωση του Μπαρέκα, ομιλούμε για ρίσκο υπερθετικού βαθμού. Ένα λαχείο που η ΑΕΚ θα περιμένει να της κληρώσει έστω ο λήγοντας. Ίσως να δικαιωθεί, ίσως όμως αυτό να αποτελέσει ακόμα μία λάθος επιλογή που θα έχει παρθεί δίχως οι κίνδυνοι να έχουν αξιολογηθεί σωστά.

ΥΓ Οι αποκτήσεις των Στάνκοβιτς και (με την ευχή να τελειώσει!) Εντσάμ, ήλθαν μέσα από προτάσεις ατζέντηδων με την ΑΕΚ να ανταποκρίνεται στις εξτρά απαιτήσεις που εκείνοι έγειραν. Εξέλιξη που ίσως να σηματοδοτεί την αλλαγή πλεύσης του club στον συγκεκριμένο τομέα καθώς οι προμήθειες είναι υψηλές. Το θέμα είναι να δουλέψει σωστά για την ομάδα και το τμήμα scouting. Εκεί είναι που ο Κονέ και το επιτελείο του καλούνται να εμφανίσουν έργο.

ΥΓ1 Η μετατόπιση του Τάνκοβιτς σε ρόλους πιο κεντρικούς -αν και ο άνθρωπος τα καλύτερα ματς της καριέρας του τα έπαιξε αριστερά κι έτσι έφτιαξε το όνομά του- αυξάνει σημαντικά την ανάγκη απόκτησης εξτρέμ σε αυτή την πτέρυγα. Πλέον εκεί δοκιμάζεται περισσότερο ο Αλμπάνης, προερχόμενος από τρεις σεζόν που κάθε άλλο παρά έπεισε τον οποιονδήποτε εκτός ΑΕΚ ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος των απαιτήσεων.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X