Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Ίσως χρειαστεί και ενισχυτική δόση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson!

Σταματούν στις ΗΠΑ οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson λόγω θρομβώσεων

Λιγότερο προστατευμένοι θεωρούνται όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο, συγκριτικά με αυτούς που έχουν κάνει 2 δόσεις απ' οποιοδήποτε άλλο

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει προβληματίσει τους επιστήμονες ανά τον κόσμο, καθώς εξαπλώνεται διεθνώς όντας η πιο μεταδοτική και πιθανώς πιο επικίνδυνη παραλλαγή του Codid-19.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα επικρατήσει σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μέχρι και τον Αύγουστο, κάτι που έχει θορυβήσει πολύ τους λοιμωξιολόγους.

Λόγω αυτού έχει προκύψει συζήτηση σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο χορηγείται με μία δόση. Το συγκεκριμένο εμβόλιο θεωρείται πως είναι λιγότερο αποδοτικό από τα mRNA εμβόλια τα οποία χορηγούνται με δύο δόσεις, ενώ υπάρχει η σκέψη σε όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο να χορηγηθεί έξτρα δόση, με εμβόλιο mRNA.

«Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της J&J είναι λιγότερο προστατευμένοι»

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Μάικλ Λιν δήλωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο της J&J είναι λιγότερο προστατευμένοι», σε σχέση με όσους κάνουν δύο δόσεις άλλων εμβολίων.

Ο ειδικός στα εμβόλια δρ Πίτερ Χότεζ του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ του Τέξας δήλωσε ότι η χορήγηση μιας δεύτερης δόσης εμβολίου της J&J ή μιας δεύτερης δόσης από άλλο mRNA εμβόλιο μπορεί να παρέχει ευρύτερη προστασία, «αλλά χρειαζόμαστε δεδομένα και καθοδήγηση από το CDC και την FDA».

Προς το παρόν πάντως ούτε το CDC ούτε το ECDC συνιστούν ενισχυτικές δόσεις, καθώς δεν έχουν διαπιστώσει βάσιμες ενδείξεις για μειούμενη προστασία από τα εμβόλια.

Από την πλευρά της, η J&J ανέφερε ότι εξετάζει εργαστηριακά αν η ανοσιακή απόκριση από το εμβόλιο της είναι ικανή να εξουδετερώσει την παραλλαγή Δέλτα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ ήδη διεξάγει κλινική δοκιμή σχετικά με την ανάγκη ενισχυτικής δόσης σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια και αναμένονται στοιχεία το Σεπτέμβριο, συνιστώντας αναμονή έως τότε και όσον αφορά το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J.

Όπως ανέφερε ο επιστήμονας του NIAID δρ Τζον Μπέιτζελ, «αν οι μολύνσεις και οι νοσηλείες που οφείλονται στην παραλλαγή Δέλτα, αυξηθούν σημαντικά, τότε πιθανώς θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις ακόμη και εν απουσία στοιχείων. Αλλά προς το παρόν νομίζω ότι είναι σωστό να περιμένουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X