Ουδείς αναντικατάστατος; Ε, όχι δα!

Ουδείς αναντικατάστατος; Ε, όχι δα!
Photo Credits: INTIME

Ο Πάνος Λούπος στο προσωπικό του blog, με αφορμή το «αντίο» του Βασίλη Σπανούλη…

Να ξεκαθαρίσω από την αρχή. Δεν θα βάλω στην κουβέντα τους «μύθους» ενός άλλου μπάσκετ, που δεν έζησα λόγω ηλικίας, όπως ο Γιώργος Αμερικάνος, ο Βασίλης Γκούμας της ΑΕΚ, ο Γιώργος Κολοκυθάς. Τεράστιο και αιώνιο «respect» για όλες αυτές τις μορφές του μπάσκετ, που στα χρόνια τους βέβαια, ήταν εντελώς διαφορετικό.

Φυσικά και δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι για πρώτη φορά, όλους τους Έλληνες σε αθλητικό επίπεδο, τους ένωσε η ΑΕΚ του 1968, η ΑΕΚ του Γιώργου Αμερικάνου. Έστω και για μία βραδιά. Ήταν, είναι και θα είναι για πάντα, το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο που ήρθε στην Ελλάδα από όλα τα αθλήματα. Η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει.

Για μένα, ο μεγαλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, είναι ο Νίκος Γκάλης. Μακράν του δεύτερου. Νομίζω είναι ο πρώτος και ο μοναδικός χάρη στον οποίον, το μπάσκετ στην Ελλάδα, πάψαμε να το βλέπουμε μόνο οπαδικά. Όχι για μια βραδιά, αλλά γενικότερα. Ο Γκάλης σήκωσε στους ώμους του, ολόκληρο το άθλημα και ειδικά με το ευρωμπάσκετ του 1987, το κράτησε ψηλά και για τις επόμενες δεκαετίες.

«Ας είμαστε σοβαροί…»

Χωρίς αυτόν, το μπάσκετ δεν θα ήταν, ούτε τότε, αλλά ούτε μετά, το ίδιο. Όταν τερμάτισε τη σπουδαία του καριέρα, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο, αν θεωρεί άδικο να μετονομαστεί το Κλειστό του ΟΑΚΑ σε «Νίκος Γκάλης» και όχι σε «Δημήτρης Διαμαντίδης». Ο σπουδαίος παλαίμαχος άσος του ΠΑΟ και της Εθνικής μας, τον αγριοκοίταξε και αρκέστηκε να πει… «ας είμαστε σοβαροί».

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει βάλει τον εαυτό του σε… σειρά αναμονής. «Ο κορυφαίος όλων των εποχών είναι ο Νίκος Γκάλης», έχει ξεκαθαρίσει. Γιατί οι αθλητές ξέρουν καλύτερα από τον καθένα και κανείς δεν βάζει τον εαυτό του, πάνω από τον Γκάλη. Γιατί ξέρουν, πως όσα κι αν πέτυχαν στην καριέρα τους, ο Γκάλης θα είναι πάντα ο «Νο 1».

Για το δικό μου ταπεινό κριτήριο, λοιπόν, ο Γκάλης ήταν (και παραμένει), όχι απλά ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, αλλά και ο κορυφαίος αθλητής της εικοσαετίας 1980-2000 στην Ελλάδα.

Με αυτούς, αγαπήσαμε το μπάσκετ…

Καλός αθλητής δεν υπήρξε ποτέ, αλλά τεράστιος μπασκετμπολίστας υπήρξε και ο «Νο 2» πάντα κατά την ταπεινή και προσωπική μου άποψη, ο Φάνης Χριστοδούλου. Ο άνθρωπος που έπαιξε πριν από 35 χρόνια, το μπάσκετ που βλέπουμε σήμερα! Με τον Γκάλη πρώτο (και με διαφορά), τον Φάνη, τον Γιαννάκη, τον Φασούλα, αγαπήσαμε άλλωστε το μπάσκετ.

Και στα νεότερα χρόνια, το κράτησαν ψηλά, ο Διαμαντίδης, ο Παπαλουκάς, ο Ζήσης, ο Σπανούλης. Στο σήμερα και στο αύριο, υπάρχει μόνο το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο να λάμπει, αλλά στον μακρινό και μαγικό κόσμο του NBA, όπου και κάνει μυθικά πράγματα.

Μεγάλη συζήτηση και μεγάλες οι διαφορές του NBA με το ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά όπως και να έχει, υπάρχει χρόνος μπροστά του, για να διαπιστώσουμε στο μέλλον αν ο Γιάννης μπορεί να γίνει το «Νο 2» μετά τον Γκάλη. Επαναλαμβάνω, για να μην παρεξηγηθώ ότι αυτά που κάνει ο Αντετοκούνμπο στο NBA είναι ασύλληπτα, αλλά μιλάμε επί της ουσίας, για… άλλο άθλημα.

Για πάντα στους κορυφαίους

Άλλο… φως δεν διαφαίνεται δυστυχώς άμεσα στον ορίζοντα για το ελληνικό μπάσκετ, μετά και το «αντίο» του τεράστιου Βασίλη Σπανούλη. Αλλά ακόμα κι αν γεννηθούν παίκτες-μύθοι, που θα απασχολήσουν τους ιστορικούς του μέλλοντος, ο Βασίλης Σπανούλης θα ανήκει για πάντα στη σπάνια κατηγορία των ανθρώπων που στο είδος τους, δεν θα μπορεί ποτέ να πει κανείς το… «ουδείς αναντικατάστατος». Γιατί, ο Βασίλης Σπανούλης, μπορεί να μην υπήρξε το «Νο 1», αλλά θα είναι για πάντα στους κορυφαίους, αλλά και στους αναντικατάστατους για το ελληνικό μπάσκετ.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

 

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X