Η ΑΕΚ πρέπει να γυρίσει στην ΑΕΚ!
Photo Credits: INTIME

Με αφορμή τη στελέχωση της ΑΕΚ Β’ ο Σταύρος Καζαντζόγλου ανοίγει μια πονεμένη ιστορία

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δικαίως, τα βλέμματα των περισσότερων είναι στραμμένα σε όσα συμβαίνουν στην πρώτη ομάδα της ΑΕΚ. Οι μεταγραφές βρίσκονται σε εξέλιξη. Πιστεύω πως σήμερα θα ανακοινωθεί και επίσημα η απόκτηση του Τζαβέλλα και ως το τέλος της εβδομάδας θα ενσωματωθεί με την αποστολή στην Ολλανδία ο Εντσάμ. Μέχρι και τώρα, έλεγα πως η ΑΕΚ δεν είχε αργήσει σημαντικά. Αλλά από εδώ και πέρα, από τη στιγμή που ξεκινά το στάδιο μονταρίσματος της ομάδας, κάθε μέρα που περνά αφήνει και ένα κενό.

Η ΑΕΚ έχει πολλά θέματα να καλύψει ακόμα. Πρέπει να πάρει ακραία μπακ το δίχως άλλο. Πρέπει να αποκτήσει στόπερ, κατά τη γνώμη μου ιδανικά και δύο κεντρικούς αμυντικούς. Πρέπει να βρει εξάρι, με ύψος και διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους παρόντες. Οφείλει να βρει φορ με δεινότητα στο σκοράρισμα και βέβαια, παίκτη για τα αριστερά της επίθεσης, ώστε να μην παίζει μονόπαντα. Και δεν βάζω καν επιμέρους κινήσεις, όπως πιθανό τρίτο φορ ή παίκτη πίσω από τον Λιβάι.

Συν τοις άλλοις, πρέπει να δώσει και παίκτες που δεν χρειάζονται ή που δεν είναι κομβικοί για τα πλάνα του Μιλόγεβιτς. Να αποσυμφορίσει τα Σπάτα, αλλά και να δημιουργήσει χώρο στα οικονομικά της. Καμία ομάδα ανά τον πλανήτη, δεν μπορεί να προχωρά μπροστά βάζοντας συνεχώς χρήματα για μεταγραφές και δίχως να παίρνει τίποτα πίσω. Μέχρι τώρα, η ΑΕΚ έχει πάρει χαμηλό βαθμό, καθώς έχει αποκομίσει ελάχιστα οφέλη συγκριτικά με τους παίκτες που έφυγαν.

Το θέλω του Μελισσανίδη

Ωστόσο, αν εκεί αντιλαμβάνομαι και κάποιες ιδιαιτερότητες της αγοράς που δεν θέλει να συμμεριστεί η ΑΕΚ – για να μη μετατραπεί σε ομάδα τράνζιτ, όπως άλλες του ελληνικού ποδοσφαίρου – υπάρχει ένα σημείο που δεν υπάρχει δικαιολογία για λανθασμένους χειρισμούς που έχουν συμβεί. Και δεν υπάρχει δικαιολογία, επειδή ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει καταστήσει σαφές με κάθε τρόπο, πως θέλει να ακουμπά στην ιστορία, να ακολουθεί τις νόρμες και το dna αυτής της ομάδας και σέβεται κάθε έναν που την τίμησε στο πέρασμα των ετών.

Για όποιον αμφιβάλει, αρκεί να γυρίσει το βλέμμα στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της οκταετούς πορείας. Η ΑΕΚ ξεκίνησε με Μπάγεβιτς, Λυμπερόπουλο, Δέλλα, Ζήκο και στο πέρασμα των ετών επανέφερε στις τάξεις της μορφές όπως οι Μανωλάς, Ατματσίδης, Κασάπης, Κετσπάγια, Κοπιτσής. Ακόμα και ξένοι που εργάστηκαν στην ομάδα, Μαϊστόροβιτς, Μιλοβάνοβιτς, Ματιάσεβιτς, είχαν συνδετικό δεσμό με την ιστορία της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ που τρώει τα παιδιά της

Αυτή η λογική δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γίνεται στις μέρες μας. Με αφορμή τη στελέχωση της ΑΕΚ Β’, αλλά και συνολικά της Ακαδημίας, διαπιστώνεται για ακόμα μια φορά πως η ΑΕΚ έχει ξοδέψει πολλές από τις δυνάμεις της τα τελευταία χρόνια. Είναι μια μόνιμη κατάσταση που έχουμε βιώσει εμείς οι μεγαλύτεροι ηλικιακά, να βλέπουμε συχνά πυκνά η ΑΕΚ να τρώει τα παιδιά της. Αλλά τώρα, σε περίοδο που δεν υπάρχουν μονομανίες και ξενομανίες στην ομάδα, πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην αποξενωθεί από την ιστορία της.

Εκτιμώ πως κάποιοι θα σκεφτούν, ότι η ΑΕΚ πρέπει να προχωρήσει με τεχνοκράτες και προπονητές που ξέρουν τις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου και πως θα υπάρχει πρόοδος. Δεν διαφωνώ. Αναρωτιέμαι όμως. Βλέπει κάποιος, πρόοδο στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ; Βλέπει κάποιος ταυτότητα και σωστή φιλοσοφία στην ομάδα; Οι τελευταίες σωστές χρονιές που υπήρξε δουλειά σε βάθος και έφερε αποτέλεσμα (βλέπε Γαλανόπουλο), ήταν εκείνες με Ζήκο, Μητροτάσιο, Μανωλά και η σύντομη περίοδος Κωστένογλου (Μιτάι).

Ο ρόλος της Ακαδημίας

Πιστεύει κάποιος πως αν υπάρξει μια ανάλυση στα σημερινά τμήματα υποδομής, θα βρει αρχές που θα συνάδουν με την ιστορία της ΑΕΚ; Πολύ αμφιβάλλω. Τι θέλω να πω. Η Ακαδημία μιας ομάδας όπως είναι η ΑΕΚ, πρέπει να διδάσκει στα παιδιά πως θα παίζουν κυριαρχικό, επιθετικό ποδόσφαιρο. Θα έχει στόχο την ανάδειξη παικτών για την πρώτη ομάδα και ιδανικά να το συνδυάσει αυτό με πορείες πρωταθλητισμού, ώστε τα παιδιά να εντρυφούν από νωρίς στις απαιτήσεις της ΑΕΚ.

Εχετε δει κάτι τέτοιο; Εχει διαπιστώσει κάποιος να υπάρχει συγκεκριμένη και ξεκάθαρη προσέγγιση στην Ακαδημία; Η απάντηση είναι όχι. Πως θα μπορούσε να συμβεί; Κατά τη γνώμη μου, με την ευκαιρία της δημιουργίας αυτής της νέας προσπάθειας, η ΑΕΚ πρέπει να βρει τη συνταγή. Να αντλήσει δυνάμεις από την τεράστια δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει, να βρει τους κατάλληλους και να προχωρήσει, με συγκεκριμένους στόχους.

Αν σε κάποιους φαίνεται απλό, το θέμα είναι εξαιρετικά μείζον και θα το αναλύσουμε προσεχώς. Η ΑΕΚ Β’ δεν θα είναι πια ένα τμήμα Ακαδημίας, αλλά μια επαγγελματική ομάδα που θα παίζει στη Β’ κατηγορία. Θα παίξει κόντρα στον Ολυμπιακό, στον ΠΑΟΚ, στον Παναθηναϊκό και σε άλλες ομάδες και αν έρθουν στραπάτσα, θα ηχήσουν πολύ πιο έντονα από μια ήττα της σημερινής Κ19. Η ΑΕΚ πρέπει να γυρίσει στην ΑΕΚ και πιστεύω – κρίνοντας και από την προσέγγιση προς τον Μανωλά – πως ο Μελισσανίδης θα δώσει αυτήν τη λογική στη νέα προσπάθεια.

Αλλωστε, κατά το παρελθόν έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία του να δει «παιδιά» της ΑΕΚ να στελεχώνουν τα τμήματα της, αλλά και να βρίσκονται σε άλλες ομάδες, από όπου θα μπορούν να δίνουν τη βοήθεια τους. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνδυαστεί και με καταστάσεις που πήραν άσχημη τροπή. Διότι, δεν πρέπει να λησμονούμε τη λέζα που έφυγαν σχεδόν όσοι έφυγαν από την ΑΕΚ και πόσο δυσκολεύθηκαν να ανακάμψουν.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X