Ο Μιλόγεβιτς δεν θα πατήσει ένα κουμπί

Ο Μιλόγεβιτς δεν θα πατήσει ένα κουμπί
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει το κτίσιμο της ομάδας σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης του μεταγραφικού σχεδιασμού της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ έχει συμπληρώσει ήδη κάτι λίγο παραπάνω από μια εβδομάδα δουλειάς στην καλοκαιρινή της προετοιμασία. Ολοκλήρωσε και αυτό το πρώτο στάδιο στην Πορταριά, το οποίο είχε ζητήσει ο Μιλόγεβιτς. Και το είχε ζητήσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους, που δεν είχαν να κάνουν τόσο μ’ αυτό καθ’ αυτό το κτίσιμο της νέας ομάδας. Άλλωστε μια ματιά στην αποστολή που ταξίδεψε και δούλεψε στο Πήλιο, είναι αρκετή για να το καταλάβει κάποιος. Και ο προπονητής ήξερε εξ αρχής πως περίπου αυτή θα ήταν η σύνθεση της αποστολής.

Όμως ο Μιλόγεβιτς είδε κάποια πράγματα που ήθελε να δει στην ομάδα, δούλεψε και με κάποια πράγματα που ήθελε να δουλέψει προπαρασκευαστικά και πριν καν ξεκινήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Από την άλλη μεριά έγινε και η γνωριμία με τον νέο προπονητή και τον τρόπο που δουλεύει και λειτουργεί. Οι παίκτες πήραν μια ιδέα γι αυτά που ζητάει ο Μιλόγεβιτς και για την φιλοσοφία του και αυτό είναι σημαντικό για το πώς θα προχωρήσει η δουλειά από εδώ και πέρα. Θαρρώ πως και ο Βλάνταν είχε στο μυαλό του πως σ’ αυτό το διάστημα στο Πήλιο θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Εξ ου και το πρόσθεσε στον αρχικό σχεδιασμό.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Πάμε τώρα και σ’ αυτά που πρέπει το κλαμπ να τα δει λίγο αλλιώς και να τα τρέξει. Από την Κυριακή στην Ολλανδία ξεκινά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Ξεκινά δηλαδή το κτίσιμο της ομάδας. Ένα κτίσιμο που αφενός λόγω νέου προπονητή και αφετέρου λόγω του περυσινού ρημαδιού, συμφωνούμε όλοι πως πρέπει να γίνει από την αρχή. Θαρρώ πως αυτή η συνθήκη, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Για να ξέρουμε ωστόσο και τι λέμε, αυτή δεν είναι μια διαδικασία που επειδή έχεις αποφασίσει πως πρέπει να την κάνεις, γίνεται αυτόματα. Ούτε φυσικά ο Μιλόγεβιτς, θα πατήσει ξαφνικά ένα κουμπί και θα εμφανιστεί μέσα στο γήπεδο η νέα ΑΕΚ.


Όλο αυτό το κτίσιμο μιας ομάδας από την αρχή, θέλει τον χρόνο του, αλλά κυρίως θέλει και τα περισσότερα από τα υλικά του. Ο Μιλόγεβιτς στην παρουσίαση του, αν δεν κάνω κάποιο συγκλονιστικό λάθος, δεν ζήτησε καμία πίστωση χρόνου. Αυτό που ζήτησε, είναι τα περισσότερα υλικά, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Και αυτό το υπενθυμίζω συνεχώς, διότι στα μάτια τα δικά μου και πάντα έχοντας στο μυαλό μου αυτό που έγινε το καλοκαίρι του 2017 και τη σεζόν που ακολούθησε, είναι κομβικής σημασίας.

Προφανώς και όλοι μας ξέρουμε πως πλέον η μεταγραφική αγορά κινείται με διαφορετικούς ρυθμούς και έχει ιδιαιτερότητες, ειδικά όταν υπάρχει και ένα Γιούρο και ένα Κόπα Αμέρικα σε εξέλιξη. Από την άλλη μεριά, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ορισμένες βασικές αρχές του ποδοσφαίρου. Με βασικότερη όλων, πως για να μπορέσει μια ομάδα, ειδικά μια καινούργια ομάδα, να αποκτήσει συνοχή και αγωνιστική (και εξωαγωνιστική) ομοιογένεια, θα πρέπει να δουλέψει μ’ όλους τους παίκτες μαζί και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να το βάλω όλο αυτό και στο πλαίσιο της ΑΕΚ. Ο Μιλόγεβιτς από την Κυριακή θα αρχίσει ουσιαστικά να φτιάχνει και να μοντάρει την ομάδα. Πόσο εύκολο και κυρίως πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό, όταν για παράδειγμα στην αμυντική γραμμή θα υπάρχουν τόσες πολλές εκκρεμότητες και ενδεχομένως ανοικτές πολλές καραμπόλες. Η ΑΕΚ, με δεδομένη και την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Τζαβέλλα, θα πάει στην Ολλανδία με πέντε στόπερ και τέσσερα ακραία μπακ (με τον Ραντόνια πέντε). Με βάση όμως αυτά που ψάχνει η ΑΕΚ στην αγορά και με την περιρρέουσα περί πωλήσεων ατμόσφαιρα, εκκρεμούν τρεις ή ακόμα και τέσσερις κινήσεις για την τετράδα της άμυνας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως αν αυτές οι κινήσεις δεν γίνουν γρήγορα, ο Μιλόγεβιτς θα δουλεύει τακτικά με μια άμυνα, η οποία στο φινάλε της προετοιμασίας ή ακόμα και μέσα στους προκριματικούς γύρους του Αυγούστου, θα έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Το ίδιο ισχύει και για την επιθετική γραμμή που επίσης υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες. Και που ειδικά αν ο Μιλόγεβιτς μετακινήσει τον Τάνκοβιτς προς τον άξονα, το αριστερό άκρο είναι σχεδόν κενό. Αλλά ακόμα και στα χαφ που υπάρχουν, για να δουλέψει σωστά την τακτική του ο προπονητής, θα πρέπει να έχει όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα ένα κομβικό εργαλείο όπως πρόκειται να είναι ο Εντσάμ.


Είναι δεδομένο πως καμία ομάδα, ειδικά στο φετινό καλοκαίρι όπως εξελίσσεται, δεν μπορεί να κλείσει το ρόστερ της στις αρχές του Ιούλη. Θα ήταν ιδανικό για κάθε προπονητή, αλλά είναι ουτοπικό στην πράξη επομένως δεν έχει νόημα να το συζητάμε καν. Άλλωστε δεν πιστεύω καν πως ο Μιλόγεβιτς είχε κάτι τέτοιο στο μυαλό του. Και στον Ερυθρό Αστέρα όταν ήταν, εκείνος περνούσε τον έναν προκριματικό γύρο μετά τον άλλον για να φτάσει μέχρι και τους ομίλους και η ομάδα έκανε παράλληλα μεταγραφές και πωλήσεις. Ειδικά στις δυο χρονιές του Τσάμπιονς Λιγκ.

Από την άλλη μεριά, θα πρέπει και η ομάδα να έχει στο μυαλό της, πως η μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστή, δεν είναι αγορά αυτοκινήτου. Το βρίσκεις, το παίρνεις, γυρίζεις το κλειδί και αρχίζει το αμάξι να τρέχει. Οι ποδοσφαιριστές που πάνε σε μια ομάδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θέλουν τον χρόνο τους για να ενσωματωθούν.  Και κυρίως ένας προπονητής θέλει τον χρόνο του με τους ποδοσφαιριστές για να μπορέσει να φτιάξει ένα δυνατό σύνολο. Αν δηλαδή μέχρι και τα τέλη Αυγούστου προσθαφαιρούμε ποδοσφαιριστές, δεν μπορούμε να περιμένουμε μέσα στη σεζόν να δούμε μια ομάδα δεμένη και μασίφ αγωνιστική συνοχή. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο χρειάζεται σίγουρα κάποιες μεταγραφικές υποθέσεις να τις παλέψεις για πολύ καιρό. Ακόμα και μέχρι τον Αύγουστο. Επίσης σίγουρα μπορεί να προκύψει ξαφνικά μια πώληση βασικού ποδοσφαιριστή. Ακόμα και τον Αύγουστο. Όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι. Η ΑΕΚ όμως αυτή την στιγμή, δεν βρίσκεται εκεί. Δηλαδή στις εξαιρέσεις και στο απρόοπτο. Η ΑΕΚ έχει ακόμα πολλά κενά που πρέπει να κλείσει και αρκετά υλικά που θα πρέπει να δώσει γρήγορα στον προπονητή, για να μπορεί να κτιστεί σωστά και στέρεα η ομάδα της νέας σεζόν. Και στα μάτια τα δικά μου, το διάστημα από την πρώτη μέχρι και τις 15-20 Ιούλη, θα είναι ένα πολύ σημαντικό μεταγραφικό διάστημα για την ΑΕΚ. Ή τουλάχιστον θα πρέπει να είναι.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X