Εκεί που «κάποιο λάκκο έχει η φάβα», μπορεί να κρύβεται μια ευκαιρία

Εκεί που «κάποιο λάκκο έχει η φάβα», μπορεί να κρύβεται μια ευκαιρία
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει μερικές σκέψεις με αφορμή το ενδιαφέρον της ΑΕΚ και για τον Ιταλό Μπαρέκα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Κοίταγα την περίπτωση του Ιταλού Αντόνιο Μπαρέκα που προτάθηκε στην ΑΕΚ και φαίνεται να προκαλεί το ενδιαφέρον. Προέρχεται από μια σεζόν που είχε μόνο 4 συμμετοχές. Στην Φιορεντίνα. Χωρίς να έχει τραυματισμούς. Και σε πολλά παιχνίδια στον πάγκο, χωρίς να μπει αλλαγή.

Στην Ελλάδα, που λίγος κόσμος έχουν καταλάβει τι ακριβώς παίζεται πλέον στην θέση της στο ενδιαφέρον της ποδοσφαιρικής αγοράς διεθνώς, οι περισσότεροι θα έλεγαν «πουθενάς». Σίγουρα θα το έχουν πει αρκετοί ήδη και πολλοί περισσότεροι θα το πουν αν τελικά τον πάρει η ΑΕΚ.

Ο ποδοσφαιριστής είναι βέβαια μόλις 26 ετών, ανήκει στην Μονακό και τον ζήτησαν και τον πήραν ως δανεικό Νιουκάστλ, Τζένοα και Φιορεντίνα. Από αυτές έπαιξε περισσότερο μόνο στην δεύτερη. Το καλοκαίρι του 2018, πουλήθηκε έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ. Σαφώς και κάτι δεν πάει καλά στην καριέρα του μετά από αυτό. Σαφώς και κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Μόνο που αν δεν είχε κάποιο λάκκο η φάβα, δεν θα είχε προταθεί στην ΑΕΚ.

Οι ομοιότητες με την περίπτωση Εντσάμ

Αυτό είναι μάλλον το δύσκολο να καταλάβουν οι περισσότεροι. Ενδεχομένως στην Μονακό και στην Φιορεντίνα ο Μπαρέκα να βρήκε δυνατό ανταγωνισμό, που τον έφαγε. Να έπεσε σε προπονητές που δεν είναι του πολύ rotation. Πιθανό αυτό να τον πήρε από κάτω μετά από κάποια φάση. Πολλά είναι αυτά που ίσως να έχουν συμβεί.


Σάμπως με την περίπτωση του Εντσάμ που μας έχει θαμπώσει και δικαίως, δεν έχει κάποιο λάκκο η φάβα; Πριν δυο χρόνια η Σέλτικ απέρριπτε προτάσεις με διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων. Τελικά στα μέσα της σεζόν που τελείωσε βρέθηκε να ψάχνει να τον δώσει δανεικό. Πήγε στην Μαρσέιγ και δεν έπαιξε σχεδόν καθόλου. Ξέρετε ποια είναι η διαφορά; Πως τον έχουμε δει στα δύο ματς με την ΑΕΚ πριν τρία χρόνια περίπου και ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε.

Σε κάθε περίπτωση, για τις μεγάλες ελληνικές ομάδες τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν τις περισσότερες φορές ευκαιρίες. Και μακάρι η ΑΕΚ να μπορούσε να βρει πρόσβαση σε αρκετές τέτοιες. Η δουλειά που έχεις να κάνεις, είναι να έχεις ξεκάθαρη εικόνα για τους λόγους που κάποιον τον έχει πάρει από κάτω. Αν έχεις αυτή την εικόνα και είσαι σίγουρος πως δεν υπάρχει κάτι που να μη διορθώνεται, είτε μιλάμε για τραυματισμούς, είτε για προσωπικά θέματα ή θέματα χαρακτήρα, τέτοιες περιπτώσεις είναι ευκαιρία.

Οι ευκαιρίες για τις ελληνικές ομάδες

Ο ΟΣΦΠ πήρε τον Κουντέ, με 1,5 εκατομμύριο και παρουσιάζεται ως σούπερ μεταγραφή. Στην πραγματικότητα με 1,5 εκατομμύριο αγορά, πήραν τον αντικαταστάτη ενός ποδοσφαιριστή που θέλουν να πουλήσουν με πάνω από 10, του Καμαρά. Πήγαν και χτύπησαν την πόρτα την στιγμή που ο Καμερουνέζος προερχόταν από την χειρότερη σεζόν του. Με σοβαρό τραυματισμό που μετά από αυτόν κι όταν αποθεραπεύθηκε, δεν υπήρχε για την ομάδα του.

Για τις ελληνικές ομάδες, ακόμη και για τον ΟΣΦΠ που παίζει σχεδόν μόνιμα στο Champions League, οι ευκαιρίες είναι κάπου εκεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις και μάλιστα και από μικρομεσαίες ομάδες από μεγάλα πρωταθλήματα.

Εκεί θα χτυπήσεις ή σε τριανταφευγάτους που είναι στις τελευταίες στροφές της καριέρας τους. Ή σε κινήσεις προοπτικής από σκάουτινγκ. Που εκεί η ΑΕΚ έχει πρόβλημα. Δηλαδή ακριβώς στα λεφτά που ο ΟΣΦΠ έχει πάρει τον Καμαρά, τον Σισέ, τον Μπα, η ΑΕΚ έχει πάρει τον Σαμπανάτζοβιτς, τον Καρακλάγιτς ή έχει κάνει μεταγραφές πιο έμπειρων που δεν βγήκαν.

Η καθαρή εικόνα και το timing

Στις μεταγραφές, ειδικά σε περιπτώσεις όπως των Εντσάμ, Κουντέ ή του Μπαρέκα που έγινε γνωστή σήμερα, περισσότερη σημασία από το πρόσφατο κομμάτι του βιογραφικού τους, έχει η καθαρή εικόνα για κάθε περίπτωση και το timing. Να έχεις καθαρή εικόνα για τους παίκτες και να είσαι σε θέση να χτυπήσεις την στιγμή που έχεις τις θετικές προϋποθέσεις.

Τα στελέχη του σχεδιασμού των ομάδων δεν πληρώνονται για να βλέπουν αυτά που βλέπουμε εμείς ανοίγοντας ένα σάιτ για να δούμε συμμετοχές. Κι αυτά είναι δηλωτικά σε πολλές περιπτώσεις, όμως όχι σε όλες. Υπάρχουν εκατομμύρια παίκτες, ποτέ δεν ξέρεις τι παίζει με την κάθε περίπτωση και τον δρόμο που έχει πάρει ένας παίκτης τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

Κι ακριβώς επειδή η αγορά έχει εκατομμύρια παίκτες, δεν υπάρχει ομάδα που να μην έχει επενδύσει σωστά στην καλλιέργεια του σωστού σκάουτινγκ και να μην έχει βγει ωφελημένη. Χώρος υπάρχει για όλους, αρκεί να ξέρουν την δουλειά.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X