Ό,τι πει ο Βλάνταν, τελεία, παράγραφος

Εικόνες από την προετοιμασία της ΑΕΚ: 1η ημέρα
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης, με αφορμή το θέμα Βράνιες, γράφει για το ποδοσφαιρικά ορθολογικό, στην διαδικασία κτισίματος της νέας ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ θα πρέπει να φτιάξει μια ομάδα από την αρχή. Η λογική του ποδοσφαίρου, λέει πως δεν είναι καθόλου εύκολο να φτιάξεις μια ομάδα από την αρχή και πως είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ο Μιλόγεβιτς έχει ήδη ξεκινήσει το κτίσιμο της ομάδας στο Πήλιο και ως νέες προσθήκες έχει μόνο τον Στάνκοβιτς και τον Μήτογλου, υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά κενά και αλλά και πολλοί παίκτες με ερωτηματικό ως προς το μέλλον τους στην ΑΕΚ. Αυτό όλο σημαίνει πως έχει χαθεί χρόνος. Αυτή είναι πραγματικότητα. Καταλαβαίνω τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, τις ειδικές συνθήκες στις μεταγραφικές περιπτώσεις που «κτυπά» η ομάδα, αλλά ούτε ο χρόνος, ούτε τα ποδοσφαιρικά δεδομένα καταλαβαίνουν και επηρεάζονται απ’ αυτά. Η ΑΕΚ έχει αργήσει και οφείλει να τρέξει. Πάμε παρακάτω.

Ξαφνικά μας προέκυψε ξανά θέμα Βράνιες. Για την ακρίβεια θεωρώ πως ο ίδιος ο παίκτης έκανε τα πάντα για να προκύψει, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Το όλο θέμα, δεν συνιστά καμία έκπληξη. Δεν έχει υπάρξει μεταγραφική περίοδος από το καλοκαίρι του 2018 και μετά, που να μην έχει έρθει στην επικαιρότητα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το θέμα του Βόσνιου. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, αυτό δεν συμβαίνει επειδή είναι ιδιαίτερη η σχέση και το δέσιμο του Βράνιες με την ΑΕΚ. Αυτή είναι μια ωραία ιστορία.

Αλλά η πραγματικότητα είναι πως όσο η ομάδα δεν μπορεί να καλύψει μια βασική και ζωτική ποδοσφαιρικά ανάγκη για έναν ταχυδυναμικό στόπερ, τόσο θα μας προκύπτει συνεχώς η περίπτωση του Βόσνιου. Και στο ερώτημα γιατί η ΑΕΚ απ’ όλους τους αμυντικούς του πλανήτη, αδυνατούσε (και θα δείξει αν αδυνατεί ακόμα) να βρει έναν με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Βράνιες, πιθανότατα θα το απαντήσει ο ποδοσφαιρικός ιστορικός του μέλλοντος. Πάντως λογικό δεν το λες.

Η ΑΕΚ έσπευσε να κλείσει την συζήτηση. Το έκανε σχεδόν τρεις μέρες από τότε που αυτή η συζήτηση άνοιξε. Ίσως αυτό να λέει κάτι. Μπορεί η κουβέντα να έκλεισε, καθώς ισχύει ακόμα αυτό που είχε πει ο Μελισσανίδης περί καμένων λαδιών που δεν μπαίνουν σε καινούργια μηχανή. Μπορεί κοντά σ’ αυτό να εξακολουθεί να ισχύει και αρνητική εισήγηση που είχε δώσει ήδη από τον Γενάρη ο Κονέ. Μπορεί να είναι απλώς μια κίνηση τακτικής, καθότι ο παίκτης έχει ακόμα συμβόλαιο με την Άντερλεχτ.  Μπορεί όμως και να έχει υπάρξει, σ’ αυτό το τριήμερο που μεσολάβησε και η εισήγηση του Μιλόγεβιτς. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, στα μάτια τα δικά μου αυτή (θα πρέπει να) είναι που μετράει περισσότερο από κάθε τι άλλο. Όχι μόνο για την περίπτωση του Βράνιες, αλλά για όλες.


Ο Μιλόγεβιτς θα προχωρήσει στο κτίσιμο της ΑΕΚ

Όλοι ξέρουμε τι είναι και τι δεν είναι ο Βράνιες, τι κάνει και τι δεν κάνει εντός και εκτός γηπέδου. Εκείνος όμως που ξέρει καλύτερα απ’ όλους αν του κουμπώνει, αν του ταιριάζει αυτό που είναι ο Βράνιες, είναι μόνο ο Μιλόγεβιτς. Ο Βλάνταν έχει κάνει τον σχεδιασμό της ομάδας, αυτός θα προχωρήσει το κτίσιμο, αυτός ξέρει και τι υλικά χρειάζονται για να βγει το αποτέλεσμα που θέλει. Τελεία, παύλα, παράγραφος. Έτσι πρέπει να λειτουργεί μια ομάδα. Και αυτό, το ξαναγράφω, δεν αφορά μόνο την περίπτωση του Βράνιες. Αν ο Μιλόγεβιτς θεωρεί πως ο Βράνιες ή ο κάθε Βράνιες, είναι αυτό που του θέλει και αυτό που το κάνει, εμάς τους υπόλοιπους πρέπει να μας φτάνει και να μας περισσεύει.

Η ΑΕΚ οφείλει να εμπιστευτεί αυτό που ο προπονητής έχει στο μυαλό του για την ομάδα, διότι πρωτίστως έχει εμπιστευτεί η ίδια, τον συγκεκριμένο προπονητή. Κάτι που δεν ισχύει μόνο για τον Μιλόγεβιτς, ο οποίος παρεμπιπτόντως δείχνει εξαιρετικά σοβαρός και μεθοδικός. Ισχύει για όλους. Πολύ καλώς και ορθώς είχε πράξει η ΑΕΚ που έδωσε στον Καρντόσο όλα όσα είχε ζητήσει. Έτσι έπρεπε να γίνει. Το λάθος ξεκίνησε από την επιλογή ενός προπονητή σαν τον Καρντόσο. Και το στραβό και το ανάποδο τότε, ξεκίνησε από όλα αυτά τα ποδοσφαιρικά μαξιμαλιστικά και ανέφικτα που είχε στο μυαλό του να κτίσει εκείνος ο προπονητής και όχι από την επιλογή να του δοθούν τα υλικά που ζήτησε. Αλλά τώρα ευτυχώς τέτοια συζήτηση δεν υπάρχει.


Κινείται μεθοδικά και μετρημένα ο Μιλόγεβιτς

Ο Μιλόγεβιτς έχει δείξει από την αρχή πως είναι ένας πολύ συγκροτημένος προπονητής. Δείτε πόσο μετρημένες ήταν οι κουβέντες του στους δημοσιογράφους στην επίσημη παρουσίασή του, πόσο μετρημένες και στοχευμένες είναι οι ομιλίες του στου παίκτες, πόσο μετρημένα ήταν αυτά που είπε την Κυριακή στους οπαδούς που ανέβηκαν στο Πήλιο. Μεθοδικά και μετρημένα κινείται και στο κομμάτι των επιλογών που γίνονται για το ρόστερ. Και μέχρι τώρα η γνώμη του έχει παίξει ρόλο σ’ αποφάσεις. Όπως είναι δηλαδή, το ποδοσφαιρικά ορθό. Η ΑΕΚ είναι προφανές πως περίμενε να πάρει προπονητή, για να κλείσει οριστικά την υπόθεση Τσιγκρίνσκι αλλά και αυτή του Γούτα. Θυμίζω πως ο Μελισσανίδης είχε πει για τον Τσίγκρι, μακάρι να ήταν μικρότερος να τον κρατούσαμε, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει ο προπονητής.

Η ΑΕΚ ως οργανισμός, έχει καψούρα τον Αραούχο. Αλλά για να ανοίξει συζητήσεις με την Λας Πάλμας, περίμενε να πάρει πρώτα προπονητή. Ίσως αν έφερνε τον Ρεμπρόφ, να συζητούσαμε καν για τον Αργεντινό. Ο Μιλόγεβιτς τον Αραούχο τον ξέρει καλά και κυρίως ταιριάζει στο αγωνιστικό προφίλ που θέλει να δίνει στις ομάδες του. Αν δεν κάνω συγκλονιστικό λάθος, κάποια στιγμή είχε ψαχτεί για να τον πάρει ακόμα και στον Αστέρα. Αν σ’ αυτό που θέλει να φτιάξει ο Βλάνταν, δεν ταίριαζε ο Αραούχο, έπρεπε η συζήτηση για μεταγραφή να κλείσει με τελεία και παύλα. Και ας είναι η μεγαλύτερη καψούρα μας ο Αργεντινός. Για όσους το έχουν ξεχάσει, το ίδιο είχα γράψει και πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο Καρέρα ήταν ξεκάθαρο πως για δικούς του λόγους, δεν γούσταρε τον Αραούχο.

Φυσικά και ήταν μεγάλο το ποσό των 2,7 που έπρεπε να δώσει η ΑΕΚ στην Λας Πάλμας. Αλλά το γεγονός πως δεν μπήκε καν στην διαδικασία τότε να το παζαρέψει και να το διαπραγματευτεί μήπως και πέσει, όπως δηλαδή κάνει τώρα, οφείλεται στην εισήγηση του προπονητή. Ασχέτως όμως αν στην πράξη αποδείχθηκε λάθος, πολύ καλά έκανε η ΑΕΚ και ακολούθησε τα «θέλω» του προπονητή. Όπως πολύ κακώς έπραξε το καλοκαίρι του 2018 και κάποια από τα «θέλω» του Ουζουνίδη, δεν τα ακολούθησε.

Αυτό πάντα πρέπει να μετράει περισσότερο από κάθε τι άλλο, στο κτίσιμο μιας ομάδας, είναι οι αποφάσεις που παίρνει ο προπονητής. Τουλάχιστον για όσο το κλαμπ εμπιστεύεται την ομάδα στα χέρια του προπονητή. Εξ ου και θεωρώ πως σ’ ό,τι πει ο Μιλόγεβιτς (πρέπει να) μπαίνει τελεία, παύλα, παράγραφος και πάμε παρακάτω. Και αυτό ισχύει για όλους μας, πρώτα για την αφεντιά μου. Αυτή είναι ποδοσφαιρικά ορθολογική λειτουργία στο κτίσιμο μιας ομάδας. Αλλιώς θα γίνει κουλουβάχατα.

Και κάτι τελευταίο, αφού κουβεντιάζουμε για τα θέλω του προπονητή. «Να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» είχε απαντήσει ο Μιλόγεβιτς στην ερώτηση για την συνταγή της επιτυχίας πρόκρισης σε τρεις συνεχόμενες ευρωπαϊκούς προκριματικούς. Παρότι είπε πως δεν υπάρχει συνταγή. Μάλλον τελικά υπάρχει και την είδαμε και το καλοκαίρι του 2017 και όχι μόνο για την Ευρώπη.


LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X