Δυο πράγματα δεν έχει ανάγκη η ΑΕΚ αυτή την περίοδo

Δυο πράγματα δεν έχει ανάγκη η ΑΕΚ αυτή την περίοδo
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την επίγνωση που είναι το κλειδί από εκεί που ξεκινάς και για το πόσο χρόνο χρειάζεσαι

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ακόμη και πριν την σεζόν που τελείωσε, αν άκουγα προπονητή της ΑΕΚ σε συνέντευξη Τύπου στην έναρξη της προετοιμασίας να μην αναφέρει πουθενά την λέξη «πρωτάθλημα» θα προβληματιζόμουν κι ενδεχομένως θα το έγραφα κιόλας. Το πρώτο μισό του 2021 όμως, με έχει πάει στο αντίθετο άκρο. Φοβόμουν μη το ακούσω. Κι ευτυχώς δεν το άκουσα.

Ο Μιλόγεβιτς δεν εξέφρασε κάποια… γραμμή του συλλόγου. Οι μετρημένες, χαμηλών τόνων τοποθετήσεις του, ήταν δική του επιλογή. Σε διοικητικό επίπεδο, ειδικά στο ανώτατο, οι σκέψεις είναι για το κατά πόσο θα μπορέσει η ΑΕΚ άμεσα να πιάσει κορυφή. Από την σεζόν που έρχεται. Αυτό δεν αλλάζει ποτέ. Και καλώς δεν αλλάζει, γιατί δεν υπάρχει καμιά σεζόν, εκτός από το 2012-2013 που να ξεκινά η ΑΕΚ και να μην υπάρχει πάντα ως δεδομένη στο μυαλό όσων είναι μπολιασμένοι με την ιδέα της, πως θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Το ποδόσφαιρο όμως έχει αλλάξει. Πλέον αυτά που φτιάχνουν ομάδες που διεκδικούν τους υψηλότερους στόχους, ακόμη και σε ένα πρωτάθλημα σαν το δικό μας, είναι πολύ περισσότερα και πολύ πιο σύνθετα απ΄ όσο ήταν ακόμη και μέχρι πριν καμιά 15αριά ή 20 χρόνια. Και η ΑΕΚ στο μυαλό το δικό μου έχει πρώτιστα να αποδεχθεί μια μεγάλη αλήθεια. Η σεζόν που πέρασε, ειδικά το δεύτερο μισό της, την έφεραν πάρα πολύ πίσω σε σχέση με αυτά τα πολλά και σύνθετα πλέον ζητούμενα. Αν δε προσθέσεις και τις παθογένειες που άφησαν και οι δύο αμέσως προηγούμενες σεζόν το πράγμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο.

Επειδή εκτός των άλλων, όπως σωστά επεσήμανε και ο Σταμάτης στο τελευταίο του blog, η διαδικασία αλλαγών στο ρόστερ ήδη φαίνεται και σε αριθμούς, η αποστολή που φεύγει για Πήλιο και πριν ενταχθούν σε αυτή και οι Έλληνες συν τον Νεντελτσεάρου που είχαν υποχρεώσεις και με εθνικές ομάδες, μοιάζει περισσότερο με δεξαμενή για την ΑΕΚ Β΄. Αυτή είναι η αφετηρία από την οποία ξεκινάμε. Με πέντε παίκτες ακόμη από τον βασικό κορμό πέρσι, που θα μπουν από βδομάδα ή και στην Ολλανδία. Και κάποιους τραυματίες. Δύο από αυτούς, επίσης από τον βασικό κορμό.

Με τις ίδιες περίπου προϋποθέσεις, η σύνθεση με την οποία οι βασικοί αντίπαλοι της ΑΕΚ ξεκινούν αντίστοιχα το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας τους, σαφώς είναι περισσότερο πειστική.  Ενδεικτικό κι αυτό του δείκτη δυσκολίας, στο να διαμορφωθεί τελικά το ρόστερ που θα είναι μέσα στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού.

Εχει απόλυτο δίκιο ο Μιλόγεβιτς

Λέω και πάλι όμως, πως όταν κλείνεις μια σεζόν κι έχεις απομακρυνθεί πολύ κι από τις μίνιμουμ απαιτήσεις, τότε έχει απόλυτο δίκιο ο Μιλόγεβιτς που λέει πως σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου προς το παρόν. Και επίσης όπως είπε ο Μιλόγεβιτς και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, από το πόσο σωστά θα φτιαχτείς εσύ, θα κριθεί πολύ περισσότερο το πόσο μέσα στον ανταγωνισμό θα είσαι.

Έχει συμβεί πολλές φορές αυτό στην ιστορία της ΑΕΚ. Να αποδειχθεί δηλαδή μέσα στην σεζόν, πως ο σωστός τρόπος που φτιάχτηκε η ίδια είχε τελικά μεγαλύτερη σημασία από την απόσταση που έδειχνε να έχει στο ξεκίνημα από τον ανταγωνισμό. Από αυτά που έχω προσωπικά ζήσει, αυτή ήταν η ιστορία του 1988-89, ακόμη και του 1991-1992, ίσως και του 1992-93, παρότι η ΑΕΚ ήταν η πρωταθλήτρια της προηγούμενης. Και σίγουρα του 2004-2005. Και το 2017-2018 παρουσίασε την καλύτερη ομάδα, απέναντι σε αντιπάλους σίγουρα πιο ακριβούς.

Να υπάρχει επίγνωση της πραγματικότητας

Σε κάθε περίπτωση, για την ΑΕΚ ποτέ τα λόγια δεν είχαν τόση σημασία. Για παράδειγμα δεν έχει καμιά σημασία αν θα τεθεί ή όχι δημόσια ως στόχος το πρωτάθλημα. Η ομάδα αυτή στο τέλος κάθε σεζόν, στο μυαλό των οπαδών της πάντα κρίνεται σε σχέση με αυτόν τον στόχο. Είναι περιττή αυτή η κουβέντα. Αυτό που δεν είναι περιττό, είναι εντός της ομάδας να υπάρχει επίγνωση της πραγματικότητας. Και κυρίως των πολλών δομικών ποδοσφαιρικών ερωτημάτων που περιμένουν απαντήσεις, μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

Εδώ θα επικαλεστώ πάλι τον Μιλόγεβιτς, που είπε μια απλή αλήθεια. Πλέον οι μεταγραφικές περίοδοι και ειδικά η θερινή, είναι πολύ «ζωντανές», πολύ δυναμικές διαδικασίες, με την αγορά να λειτουργεί σε ρυθμούς τέτοιους που τα δεδομένα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Υπό αυτές τις συνθήκες τα χρονοδιαγράμματα λίγη ουσία έχουν. Το θέμα είναι μέσα στον χρόνο που έχεις στην διάθεση σου για να κάνεις κινήσεις, να κάνεις τα περισσότερα σωστά. Αυτός είναι ο στόχος της ΑΕΚ και τώρα. Φυσικά και ο προπονητής εξέφρασε την επιθυμία να έχει την ομάδα που θα στηριχθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα στην διάθεση του. Ταυτόχρονα όμως είπε πως ξέρει πόσο δύσκολο είναι αυτό στην εποχή μας.

Σαφώς, την περίοδο που θα κριθούν στόχοι, δηλαδή τον Αύγουστο η συμμετοχή σε όμιλο στην Ευρώπη, πρέπει η ομάδα να είναι στο επίπεδο που θα απαιτηθεί για να τους πετύχει. Και μετά από αυτό όμως, η 1η Σεπτεμβρίου κάλλιστα θα μπορούσε να την βρει διαφορετική σε κάποιο βαθμό, σε σχέση και με το γκρουπ που θα έχει παίξει στα ευρωπαϊκά προκριματικά.

Για να κλείσουμε, δυο πράγματα δεν έχει για μένα ανάγκη η ΑΕΚ αυτή την περίοδο. Να σκέπτεται εντός τη με γνώμονα το 10, όταν μένει ακόμη να φτάσει στο 6 ή το 7. Και δεύτερον να μην ενεργήσει υπό αίσθησης χρονικής πίεσης στον σχεδιασμό της. Ειδικά στο δεύτερο, η κλήρωση δίνει κι άλλο χρόνο. Υπήρχαν ομάδες που θα μπορούσαν να προβληματίσουν περισσότερο στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Νομίζω πως η κλήρωση ήταν η καλύτερη δυνατή και μεταφέρει το άγχος της ετοιμότητας, έστω και σχετικής, προς τα μέσα του Αυγούστου.


LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X