Το φετινό πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα για την ΑΕΚ του μέλλοντος

Το φετινό πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα για την ΑΕΚ του μέλλοντος
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για τα χρέη της ομάδας και το πλάνο που πρέπει να ακολουθήσει για την εξυγίανση

Πέρασε και η σημερινή ημέρα, η πιο κρίσιμη στην νεότερη ιστορία της ΑΕΚ.

Μετά από όλο αυτό το θρίλερ των προηγούμενων ημερών, με την αγωνία για τις υπογραφές των παικτών και την ανακούφιση για την κατάθεση του φακέλου αδειοδότησης, η Ένωση πέρασε από χίλια κύματα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους.

Συσσώρευση χρεών

Τώρα που ξεπεράστηκε κατά πως φαίνεται ο σκόπελος της αδειοδότησης και με μεγαλύτερη ψυχραιμία, μπορούμε να δούμε κάποια θέματα που πρέπει να απασχολήσουν την ΑΕΚ στο εγγύς μέλλον. Η ΑΕΚ δεν έφτασε στο σημείο μηδέν αυτή την χρονιά, αλλά ή όλη οικονομική της διαχείριση τα 7 χρόνια του Μάκη Αγγελόπουλου, την οδήγησαν ένα βήμα πριν την καταστροφή.

Η ΑΕΚ τόσα χρόνια είχε ζημιές στις χρήσεις της, κάτι πολύ λογικό αφού είναι γνωστό ότι το μπάσκετ είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο και οι ηρωικοί παράγοντες βάζουν τα λεφτά τους γνωρίζοντας εξαρχής ότι δεν θα πάρουν πίσω δεκάρα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές τις ζημιές, αντί να τις τακτοποιεί πρώτα και μετά να βλέπει τι δυνατότητες έχει για να φτιάξει μια ανταγωνιστική ομάδα, μετακύλιε τα χρέη σε επόμενες σεζόν. Όπως γίνεται και με τα κράτη παγκοσμίως, δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα να έχεις διακανονισμένα χρέη αλλά να μην τα εξυπηρετείς. Όσο υπήρχε κανονικότητα όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά και στην κοινωνία, οι δόσεις πληρώνονταν κανονικά.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά τις 2 τελευταίες σεζόν με όλη αυτή την ιστορία του κορονοϊού που γονάτισε τις οικονομίες του πλανήτη, είναι λογικό εταιρίες που δεν ήταν «καθαρές» από χρέη να σκάσουν. Αυτό έπαθε και η ΑΕΚ φέτος, αφού τα έσοδα της ήταν σχεδόν ανύπαρκτα και έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να πληρώσει τις μισθοδοσίες των παικτών. Ταυτόχρονα όλες οι διακανονισμένες υποχρεώσεις από το 2015 και μετά σταμάτησαν να εξυπηρετούνται και έφτασε η ομάδα τα 8 μπαν.


Μια τρομερά κακή επιλογή, όπως το να προϋπολογιστούν τα έσοδα από την κατάκτηση του φετινού BCL για να βγει η χρονιά οικονομικά, έφερε την ομάδα σε αυτήν την δραματική κατάσταση. Για αυτήν την επιλογή δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, δεν υπάρχει κανένα business plan από την πιο μικρή εταιρία μέχρι την πιο μεγάλη, που να υπολογίζει έσοδα που θα εισπράξει εάν και εφόσον κερδίσει έναν τίτλο. Είναι σαν να υπολογίζεται στο μπάτζετ της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ, τα έσοδα από το Κόνφερενς Λιγκ που θα πάρει η ομάδα αν περάσει στους ομίλους.

Καταλαβαίνω τον πρόεδρο της ΑΕΚ, που σαν φανατικός οπαδός που είναι, λειτουργεί περισσότερο συναισθηματικά και λιγότερο τεχνοκρατικά αλλά δυστυχώς  όλο αυτό πρέπει να αλλάξει από εδώ και πέρα.

Κακή φήμη για το μέλλον

Η ομάδα τις τελευταίες μέρες έτρεξε για να κάνει συμφωνίες με τους παίκτες και αν με τους Έλληνες ήταν κάτι εύκολο με τους ξένους, το τίμημα είναι υψηλό. Δεν είναι μόνο όλα αυτά που έβγαιναν προς τα έξω, πως μια ομάδα όπως η ΑΕΚ κινδυνεύει να μην πάρει αδειοδότηση αλλά και τα σχόλια των παικτών στα σόσιαλ μίντια. Αυτή η διαπόμπευση του ονόματος της ΑΕΚ δημόσια κάνει πολύ κακό στην φήμη και φερεγγυότητα της ομάδας, ενώ δίνει τροφή και στους αντιπάλους της για να την ειρωνεύονται. Το πρωτεύον βέβαια σε αυτή την δύσκολη στιγμή, είναι ότι κατάφερε να συμπληρώσει τον φάκελο της και να τον καταθέσει στον ΕΣΑΚΕ με την ελπίδα ότι δεν θα λείπει κάτι και θα μπορέσει να παίξει την επόμενη σεζόν στην Basket League.


Πολύ δουλειά εν όψει

Από εδώ και στο εξής, στην ΑΕΚ πρέπει να καταρτίσουν ένα πλάνο εξυγίανσης της ΚΑΕ, όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να μπορέσει να είναι «καθαρή» από χρέη τις επόμενες σεζόν. Διαβάσατε αναλυτικά το ύψος των χρεών προς παίκτες, προπονητές και μάνατζερ που συνεργάστηκαν με την ΚΑΕ, ενώ υπάρχουν και τα μπαν που απαγορεύουν οποιαδήποτε μεταγραφή εκτός Ελλάδας. Καλό θα ήταν λοιπόν την επόμενη σεζόν να πέσει το αγωνιστικό μπάτζετ, να φτιαχτεί μια νέα ομάδα με λιγότερη ποιότητα αλλά περισσότερη δίψα για διάκριση ώστε να μπορεί να πηγαίνει και ένα σημαντικό ποσό των εσόδων στα διακανονισμένα χρέη. Οι πληροφορίες λένε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί η ομάδα, κάτι που θα παρουσιάσει και ο Μάκης Αγγελόπουλος στην συνέντευξη τύπου που θα παραθέσει μετά την αδειοδότηση.

Το πάθημα θα πρέπει να γίνει μάθημα και φυσικά όλοι οι οπαδοί θα πρέπει να στηρίξουν την νέα προσπάθεια που θα κάνει η ομάδα, με πολύ διαφορετική αφετηρία αυτήν την φορά. Για να φτιάξεις ανταγωνιστική ομάδα, πρέπει να συμβούν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, να κάνεις καλές επιλογές σε ξένους που θα δέσουν στο σύνολο και στην φιλοσοφία του προπονητή. Επειδή πολλοί αναφέρουν συνεχώς το Λαύριο ως παράδειγμα, να πούμε ότι τέτοια θαύματα συμβαίνουν μια φορά στα 20 χρόνια, ενώ το μέγεθος και η πίεση αυτών των ομάδων δεν έχει καμία σχέση με της ΑΕΚ. Για αυτό λοιπόν καλό είναι να κρατάμε κάτω την μπάλα, να γίνουν όλα σεμνά και ταπεινά και στο τέλος να κάνουμε ταμείο.

ΥΓ. Το ότι κάποιοι βγήκαν να πανηγυρίσουν στα σόσιαλ, επειδή η ΑΕΚ κατέθεσε φάκελο, δηλαδή έκανε το απολύτως αυτονόητο, περισσότερο μικραίνει την ομάδα παρά την βοηθάει.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X