Το πολύ βαρύ φορτίο του Μάνταλου

Μάνταλος: Εικόνες από τη... βόλτα του αρχηγού στην «Αγιά Σοφιά-OPAP ARENA»
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι την επόμενη μέρα της υπογραφής του νέου συμβολαίου με τον αρχηγό της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ αποφάσισε να ανανεώσει ξανά το συμβόλαιο του Μάνταλου. Μια απόφαση συνειδητή, με συνυπολογισμένη και την αξιολόγηση της σχέσης με τον παίκτη από το 2014 αλλά και την αγωνιστική εικόνα των τελευταίων σεζόν. Με ζυγισμένο υποθέτω, ακόμα και το κλίμα που υπάρχει στον κόσμο, καθώς δεδομένα ο Μάνταλος δεν τυγχάνει καθολικής αποδοχής. Και η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν πολλοί, που είχαν στο μυαλό τους πως ο κύκλος του Πέτρου στην ΑΕΚ, είχε κλείσει. Ή που θεωρούν πως σε μια ομάδα που έκανε μια τόσο κακή και τόσο αποτυχημένη σεζόν, οι αλλαγές θα έπρεπε να ξεκινήσουν κυρίως από τον αρχηγό της. Η ΑΕΚ όμως που έχει την ευθύνη,  αποφάσισε διαφορετικά. Και πήρε μια απόφαση, με την οποία επί της ουσίας, δίνει πλέον την μπάλα στον Μάνταλο.

Μαζί με την μπάλα, ο Πέτρος μ’ αυτή την ανανέωση του συμβολαίου, αναλαμβάνει να σηκώσει ένα πολύ βαρύ φορτίο. Και εξηγούμαι. Αυτή η αίσθηση, αυτή η εικόνα, πως ο κύκλος του Μάνταλου στην ΑΕΚ έχει κλείσει, που υπήρχε σε σημαντικό κομμάτι του κόσμου, δεν είναι προϊόν ούτε φαντασίας, ούτε προκατάληψης εναντίον του παίκτη. Ήταν η αίσθηση, η εικόνα, που έδινε στο μεγαλύτερο διάστημα της φετινής σεζόν, ο ίδιος ο Μάνταλος μ’ όσα έκανε ή δεν έκανε και με τον τρόπο που λειτουργούσε μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Κάτι που δεν είχε να κάνει μόνο με την αγωνιστική του απόδοση. Ανάλογη αίσθηση και εικόνα, έδινε και ο Λιβάγια στο πρώτο μισό της σεζόν.

Στην περίπτωση του Μάρκο, αυτή η αίσθηση που υπήρχε, επιβεβαιώθηκε από την απάντηση που έδωσε στην πρόταση που του έκανε η ΑΕΚ για ανανέωση του συμβολαίου. Συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου του έδινε. Ο ίδιος αρνήθηκε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι ζήτημα οικονομικό, αλλά έψαχνε για κάτι διαφορετικό. Εμμέσως πλην σαφώς, είπε πως και ο ίδιος αισθανόταν πως ο κύκλος του στην ΑΕΚ είχε κλείσει. Και αποδείχθηκε πως έλεγε την πάσα αλήθεια και πως το ζήτημα του δεν ήταν οικονομικό, τώρα που υπέγραψε συμβόλαιο μακροχρόνιο με την Χάιντουκ, με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα του προσέφερε η ΑΕΚ.


Αντίθετα με τον Λιβάγια, ο Μάνταλος είπε το «ναι» στην πρόταση για την ανανέωση του συμβόλαιο. Κάτι που πρακτικά σημαίνει, πως όχι μόνο δεν αισθάνεται πως ο κύκλος του στην ομάδα έχει κλείσει, αλλά θεωρεί πως είναι και έτοιμος και ικανός, όχι απλώς να βοηθήσει αλλά να παίξει σημαίνοντα ρόλο στη νέα ΑΕΚ. Φυσικά αυτή η επιλογή, δημιουργεί αμέσως και την βαριά ευθύνη, να το αποδείξει και στο γήπεδο. Θα πρέπει δηλαδή πλέον ο Μάνταλος, να δείχνει και μέσα στις τέσσερις γραμμές, με την εικόνα του, με την απόδοση του, με τη νοοτροπία του, πως ισχύουν όλα αυτά τα οποία τον ώθησαν να υπογράψει νέο τριετές συμβόλαιο με την ΑΕΚ.

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, ο Μάνταλος καλείται (αν όχι υποχρεούται) πλέον μ’ όσα θα κάνει μέσα στο γήπεδο, να κερδίσει και όλους αυτούς που περίμεναν φινάλε και όχι επέκταση της σχέσης του με την ομάδα. Και δεν εννοώ φυσικά τους προκατειλημμένους ή τους εμπαθείς. Εννοώ εκείνους που εισέπραξαν αυτό που έδειχνε ο Μάνταλος την σεζόν που έφυγε, για το οποίο σίγουρα και ο ίδιος δεν πρέπει να είναι πανευτυχής και εννοείται πως δεν σβήστηκε μ’ ένα γκολ στην Λεωφόρο. Με την υπογραφή σ’ αυτό το νέο συμβόλαιο, υποθέτω και ο ίδιος ο Πέτρος το ξέρει καλά, πως προκύπτουν αυτόματα και μια σειρά υποχρεώσεων που σ’ αυτή την χρονική συγκυρία, δεν χωρούν ναι μεν αλλά.

Όπως επίσης ο Μάνταλος γνωρίζει καλά, πως η ΑΕΚ δεν του έδωσε αυτό το νέο συμβόλαιο, λογίζοντάς τον ως ένα από τα γρανάζια της αγωνιστικής μηχανής, αλλά ως έναν εκ των αρχηγών της. Μ’ ότι αυτό συνεπάγεται. Προφανώς και οι αρχηγοί και οι σημαντικοί παίκτες φαίνονται στο γήπεδο, αλλά μην κοροϊδευόμαστε. Όταν η ΑΕΚ δίνει ένα από τα πιο υψηλά της συμβόλαια, στέλνει και το ανάλογο μήνυμα για τις απαιτήσεις και τον ρόλο. Επομένως πλέον βγαίνει εντελώς από το κάδρο, η κουβέντα που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια, περί «βάρους» και «ευθύνης» που είχε φορτωθεί στις πλάτες του Μάνταλου είτε από τον κόσμο, είτε από τον Τύπο, είτε από την ίδια την ομάδα, που ο ίδιος ούτε μπορούσε να σηκώσει, ούτε και το επεδίωξε ποτέ. Τώρα είναι πολύ καθαρός και πολύ ξεκάθαρος ο ρόλος που του προσφέρεται του Μάνταλου μαζί μ’ αυτό το νέο συμβόλαιο. Και φυσικά το μεγάλο βάρος και η ευθύνη που απορρέουν απ’ αυτόν τον ρόλο. Με την υπογραφή που έβαλε, πήρε την απόφαση, πως αυτό το βάρος θα αναλάβει να το σηκώσει. Μ’ ότι αυτό συνεπάγεται.

Πάμε τώρα και στο αγωνιστικό κομμάτι, που φυσικά και αυτό έχει την σημασία του. Ο Μιλόγεβιτς θα φτιάξει μια ομάδα από την αρχή. Ως εκ τούτου και ο Μάνταλος θα πάρει καινούργιό ρόλο μέσα στο γήπεδο. Ακόμα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, το σύστημα που σκοπεύει να θέσει ως βάση ο Μιλόγεβιτς σ’ αυτή τη νέα ομάδα. Στις προηγούμενες δουλειές του, το αγαπημένο του ήταν το 4-2-3-1. Όμως επειδή ο Βλάνταν ξέρει καλά πως οι παίκτες κάνουν τα συστήματα και όχι το αντίθετο, δεν θα απέκλεια να πάει σ’ ένα 4-3-3. Αυτό ωστόσο μένει να το δούμε στην πράξη.

Τον Μάνταλο τον ξέρει καλά ο Μιλόγεβιτς. Τον παρακολούθησε ως αντίπαλο μια ολόκληρη σεζόν. Πριν από τα ματς του Πανιωνίου με την ΑΕΚ, είχε κάνει ιδιαίτερη μνεία στους ποδοσφαιριστές του, για την εξουδετέρωση του Μάνταλου. Τελικά το γκολ του Αραούχο στη Νέα Σμύρνη, που έστειλε την ΑΕΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ήρθε από εκτέλεση φάουλ του Μάνταλου. Αν ο σχηματισμός που θα επιλέξει ο Μιλόγεβιτς έχει δυο χαφ και έναν ελεύθερο πίσω από τον φορ, ο Πέτρος θα κληθεί να πάρει έναν ρόλο που του αρέσει περισσότερο, αλλά που μέχρι τώρα ελάχιστες φορές έχει ανταποκριθεί. Και θα διεκδικήσει την θέση του πιθανότατα από τον Τάνκοβιτς, αν ο Σουηδός μετακινηθεί στον άξονα και αποκτηθεί αριστερό εξτρέμ.

Αντίθετα σ’ ένα 4-3-3, ο Μάνταλος θα πρέπει να είναι οκτάρι, που δεν του αρέσει, αλλά του ταιριάζει περισσότερο. Και να διεκδικήσει την θέση από μια τετράδα που θα αποτελείται από Γαλανόπουλο, Σιμάνσκι, Σάκχοφ και πιθανότατα Εντσάμ. Με λίγα λόγια, αυτό που εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, είναι πως με βάση τα αγωνιστικά δεδομένα, θα πρέπει να δείξει πολλά και να κάνει ακόμα περισσότερα ο Μάνταλος, για να βρει θέση και ρόλο σ’ αυτό που θα κτίσει ο Μιλόγεβιτς. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, για το καλό της ΑΕΚ, χίλιες φορές μακάρι να το καταφέρει. Αλλά τα πάντα, κυριολεκτικά, θα φανούν στο γήπεδο.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X