ΑΕΚ: Αυτά είναι οι οφειλές και το πλάνο εξυγίανσης της ΚΑΕ

ΑΕΚ: Αυτά είναι οι οφειλές και το πλάνο εξυγίανσης της ΚΑΕ
Photo Credits: INTIME

Το enwsi.gr αναλύει με ακριβή νούμερα το ύψος των χρεών της ΑΕΚ και παρουσιάζει το πλάνο εξυγίανσης

Τον τελευταίο καιρό και όσο πλησίαζε η λήξη της σεζόν για την ΑΕΚ, το ενδιαφέρον των περισσοτέρων εστιαζόταν στο εξωαγωνιστικό και κυρίως στα οικονομικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν μέσα στην σεζόν.

Η αποχή των παικτών προκάλεσε την συνάντηση τους με τον Μάκη Αγγελόπουλο που όπως έδειξαν και οι εξελίξεις τους έπεισε να κάνουν λίγο υπομονή. Βέβαια όλη αυτή την κατάσταση την εκμεταλλεύτηκαν άνθρωποι που θα ήθελαν να διοικούν την ομάδα με τα ψέματα, ξεκινώντας έναν πόλεμο λάσπης κατά της ΑΕΚ και του Μάκη Αγγελόπουλου.

Το ύψος των χρεών έγινε λάστιχο και ο καθένας έβαζε ότι νούμερο ήθελε. Το enwsi.gr έχει τα ακριβή νούμερα και σας τα παρουσιάζει για να μπουν τα πράγματα στην σωστή τους βάση.


Τα χρωστούμενα της φετινής σεζόν

Η χρονιά φέτος δεν κύλησε όπως θα ήθελαν στην ΑΕΚ, τα έσοδα δεν ήταν τα προσδοκώμενα και αυτό δημιούργησε πρόβλημα στην ροή χρημάτων στην ΚΑΕ και εν συνεχεία στην μισθοδοσία της.

Η απώλεια του BCL τον Οκτώβριο και τα (κακώς) προ-υπολογισμένα έσοδα από την κατάκτηση του, δημιούργησαν αρρυθμία στο οικονομικό κομμάτι με τα πρώτα σύννεφα να εμφανίζονται πριν από το παιχνίδι με την Τουρκ Τέλεκομ και την γνωστή ιστορία με τον Ρογκαβόπουλο. Υπό την πίεση της κρισιμότητας των αγώνων οι παίκτες πληρώθηκαν και αυτή ήταν η τελευταία φορά για φέτος. Αυτό σημαίνει ότι τους οφείλονται τρεις μισθοί (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος) που σε χρήματα ισοδυναμούν σε 510.000 ευρώ.

Σε αυτά τα χρήματα πρέπει να προστεθούν και κάποιες εκκρεμότητες από την περσινή σεζόν που διακόπηκε, συν το μπόνους του Κυπέλλου, που ανέρχονται στα 180.000 ευρώ. Άρα συνολικά τα χρήματα που οφείλονται στους παίκτες που βρίσκονται από πέρσι στην ομάδα, συν τα φετινά είναι 690.000 ευρώ.


Το ύψος των ban

Για να γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα πράγματα, η Fiba έχει το αρμόδιο δικαστήριο, το ΒΑΤ (Basketball Arbitral Tribunal), το οποίο ασχολείται με διαφορές μεταξύ ομάδων και παικτών ή ατζέντηδων.

Η ΑΕΚ λοιπόν, έχει εμπλακεί σε 19 τέτοιες υποθέσεις για αθέτηση συμφωνιών με παίκτες ή μάνατζερ από τις 1/8/2017 μέχρι την τελευταία που είναι στις 16/3/21. Από όλες αυτές τις υποθέσεις, το δικαστήριο έβγαλε ένα ποσό που υποχρεούται να πληρώσει η ΚΑΕ, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 1.474.577,36 ευρώ, συν 182.031 για τα δικαστικά έξοδα χωρίς να υπολογίζονται οι προσαυξήσεις (5%). Από αυτό το συνολικό 1.656.608 ευρώ συν προσαυξήσεις, η ΑΕΚ έχει αποπληρώσει κάποιο μέρος του, με το χρέος της αυτή την στιγμή να βρίσκεται στα 1.1 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό το ποσό είναι διακανονισμένο σε δόσεις που πρέπει να πληρώνονται στις συμφωνημένες ημερομηνίες και όταν δεν γίνεται αυτό, τότε έρχονται τα ban που απαγορεύουν τις μεταγραφές σε μια ομάδα, μέχρι να ξαναποκτήσει ομαλό ρυθμό η αποπληρωμή. Αυτήν την στιγμή, στην ΑΕΚ έχουν επιβληθεί 8 ban γιατί δεν πληρώθηκαν κάποιες δόσεις από τους διακανονισμούς, οπότε αν θέλει να κάνει μεταγραφές για την νέα σεζόν με παίκτες εκτός Ελλάδας, θα πρέπει να τα πληρώσει.

Η μέρα της κρίσης

Όπως σας έχουμε γράψει και άλλες φορές η κρίσιμη ημερομηνία είναι η αυριανή, Τρίτη 15 Ιουνίου. Τότε λήγει η προθεσμία που πρέπει να καταθέσουν οι ομάδες τον φάκελο τους στον ΕΣΑΚΕ που γνωμοδοτεί θετικά ή αρνητικά για την πληρότητα του φακέλου. Αν είναι θετική η εισήγηση τότε ο φάκελος πάει στην ΕΕΑ για να πάρει αδειοδότηση η ομάδα.

Η πρόταση του Μάκη Αγγελόπουλου ήταν να πάρουν έναν μισθό τώρα οι παίκτες και τα υπόλοιπα σε δόσεις από τον Σεπτέμβριο. Αυτή πρόταση φαίνεται ότι έγινε αποδεκτή από τους περισσότερους, με κάποιους παίκτες ακόμη να παραμένουν αναποφάσιστοι.

Το πλάνο της εξυγίανσης

Η φετινή σεζόν ήταν η τελευταία χρονιά σπατάλης για την ΑΕΚ αφού έχει παρθεί η απόφαση να προχωρήσει η ομάδα με ένα πιο τεχνοκρατικό μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι έχει καταρτιστεί ένα πλάνο που θα μπορέσει να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική ομάδα αλλά θα ξεπληρώσει και τα χρέη για να μπορέσει η ομάδα να ορθοποδήσει και να είναι «καθαρή» στο μέλλον.

Σύμφωνα με αυτό το πλάνο, σκοπός της ομάδας είναι να πληρώσει περίπου μισό εκατομμύριο μέχρι το τέλος της χρονιάς ώστε να ξεπληρώσει το φετινό ρόστερ. Για την ομάδα που θα δημιουργηθεί του χρόνου, είναι ειλημμένη  απόφαση να χαμηλώσει το μπάτζετ, αλλά με έξυπνες κινήσεις και επιλογές παικτών να δημιουργηθεί μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα που θα μπορεί να έχει καλύτερη πορεία από την φετινή. Άλλωστε το παράδειγμα του Λαυρίου είναι μπροστά μας, παρόλο που τα μεγέθη και η πίεση είναι διαφορετική.

Μην ξεχνάμε ότι την επόμενη σεζόν, οι ομάδες θα έχουν έσοδα από την φορολογία του στοιχήματος, πιθανότατα θα υπάρχει και κόσμος στα γήπεδα και γενικά θα μπούμε σε μια λογική κανονικότητας όσον αφορά τα οικονομικά των ομάδων.

Δεύτερο σκέλος του πλάνου της ομάδας είναι να βγάλουν από πάνω τους τον βραχνά των ban. Από αυτό το 1.1εκ που χρωστάει η ΑΕΚ, σκοπός είναι να δώσουν ένα μεγάλο ποσό μπροστά και μετά με διακανονισμούς να φτάσουν τις μηνιαίες δόσεις σε 50.000 ανά μήνα ώστε στο τέλος της επόμενης σεζόν να έχουν ξεχρεώσει μια και καλή.

Σίγουρα η αλλαγή από μια περισσότερο συναισθηματική προσέγγιση, σε μία πιο τεχνοκρατική που βασίζεται σε έσοδα-έξοδα, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Το θέμα είναι πώς θα υλοποιηθεί στην πράξη και αν οι άνθρωποι που θα αναλάβουν αυτήν την διαδικασία θα την φέρουν εις πέρας με επιτυχία.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X