Αμα λάχει, ψήνει και ένα καφεδάκι μερακλίδικο

Ο Εντσάμ στην Αθήνα για την ΑΕΚ!
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης αφού «τρίβει» χέρια, ανοίγει αμιγώς ποδοσφαιρική κουβέντα για το θεριό Εντσάμ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για μια μεταγραφική υπόθεση όπως αυτή του Ολιβιέ Εντσάμ, αν δεν δω τον αθλητή να ποζάρει μπροστά στον καλλιτέχνη Βήχο με την κιτρινόμαυρη φανέλα, δεν μπορώ να χαρώ όσο αξίζει σε μια τέτοιου είδους κίνηση.

Πάντα φοβάμαι πως από την γωνιά θα εμφανιστεί ξαφνικά καμιά ομάδα από την Πρέμιερ Λιγκ με πρόταση και θα μείνουμε με την γλύκα. Άλλωστε για να ξέρουμε και τι λέμε, αυτό ακριβώς είναι και ο λόγος που η ΑΕΚ κάνει τα πάντα, ακόμα και πράγματα που δεν ήταν στην πολιτική της τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να κλείσει εδώ και τώρα την μεταγραφή. Θέλει να προλάβει να εκμεταλλευτεί αυτό το διάστημα που οι περισσότερες ομάδες από την Πρέμιερ Λιγκ ψάχνονται και μάλιστα κάποιες εξ αυτών, δεν έχουν καν προπονητή. Αν όταν θα σταματήσουν να ψάχνονται, αρχίσουν να ψάχνουν, χαιρέτα μου τον πλάτανο.

Είναι τεράστια κίνηση για την ΑΕΚ αυτή του Εντσάμ. Αν η Σέλτικ τον είχε διαχειριστεί διαφορετικά, ίσως προ διετίας θα είχε κάνει μεταγραφή πολλών εκατομμυρίων, η καριέρα του θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά και τώρα θα τον κοιτούσαμε από μακριά και όλοι όσοι τον είχαμε δει και στο Σέλτικ Παρκ και στο ΟΑΚΑ, θα λέγαμε μακάρι να είχε η ΑΕΚ έναν χαφ σαν τον Εντσάμ.

Για καλό μας έγινε λάθος διαχείριση από τους Σκωτσέζους, για καλό μας στράβωσε ο Γάλλος μαζί τους και άρχισε να κάνει ότι του κατεβαίνει στο κεφάλι, για καλό μας η σχέση των δυο πλευρών διαλύθηκε εντελώς όταν τον έστειλαν δανεικό τον Γενάρη σε μια ομάδα που ούτε ο ίδιος ήθελε να πάει, ούτε ο προπονητής ήθελε να τον πάρει. Όλα έγιναν για να έχουμε, όπως όλα δείχνουν, όχι ένα χαφ σαν τον Εντσάμ, αλλά τον ίδιο τον Εντσάμ.

Η απάντηση για Εντσάμ είναι μία

Ακούω και διαβάζω πολλούς να αναρωτιούνται αν ο Γάλλος είναι εξάρι ή αν είναι οκτάρι ή αν είναι εξαρο-οκτάρι ή αν παίζει καλύτερα στο 4-2-3-1 ή στο 4-3-3. Εύλογες απορίες, αλλά η απάντηση είναι μόνο μια. Ο Εντσάμ μπορεί να παίξει παντού. Μπορεί να κάνει τα πάντα στην μεσαία γραμμή. Μπορεί να μπει μπροστά από τα στόπερ, μπορεί να πάρει την πρώτη πάσα, μπορεί να κόψει την πρώτη πάσα του αντιπάλου, μπορεί να βγάλει κάθετη μπαλιά, μπορεί να πατήσει περιοχή και να σκοράρει. Μπορεί, άμα λάχει, να ψήσει και κανένα καφεδάκι αν χρειαστεί. Είναι ένα χαφ που μπορεί να κάνει τα πάντα στην μεσαία γραμμή και να τα κάνει και με ποιότητα και με αποτελεσματικότητα.

Έβλεπα το βιντεάκι που είχε φτιάξει η Μαρσείγ για τον Εντσάμ, όταν έγινε ο δανεισμός του τον περασμένο Γενάρη. Δεν βγάζεις εύκολα συμπέρασμα από ένα τέτοιο βιντεάκι. Μου έκανε όμως τρομερή εντύπωση, πως οι Γάλλοι επέλεξαν να μην βάλουν τα γκολ του Εντσάμ, με εξαίρεση ίσως ένα ή δυο. Παρότι πολλά εξ αυτών ήταν θεαματικά και κυρίως φανέρωναν πόσο ικανός είναι ο Γάλλος χαφ στο να τελειώνει φάσεις. Στο βιντεάκι για τον Εντσάμ, οι Μαρσεγέζοι έβαλαν κυρίως τις κάθετες πάσες του. Πολλές και θεαματικότερες από τα γκολ του. Πάρε – βάλε πάσες και μάλιστα με πολύ γρήγορη σκέψη. Κάποιες εξ αυτών, μετά από κλέψιμο της μπάλας.


Που και πως παίζει

Ανεξάρτητα από το σύστημα και τον ρόλο που έπαιρνε σε κάθε παιχνίδι ο Εντσάμ, τον έβρισκες σε πολλούς χώρους μέσα στο γήπεδο. Χαμηλά στην δική του περιοχή είτε για να πάρει την πρώτη πάσα και για να κόψει. Αλλά και ψηλά στην αντίπαλη περιοχή, είτε για να πασάρει, είτε για να σκοράρει. Και κάπου ενδιάμεσα να κάνει και δουλίτσα στην μεσαία γραμμή. Διάβασα κάπου, νομίζω το έγραψε ο Τσάρλυ στο Sport24, πως ο Εντσάμ είναι ένα «θηρίο» που δεν μπορείς εύκολα να το περάσεις, ούτε εύκολα να το κόψεις. Ακριβώς αυτή την εικόνα έχουν για τον Γάλλο χαφ, όσοι παίκτες της ΑΕΚ τον βρήκαν απέναντι τους στο γήπεδο σ’ εκείνα τα δυο πανέμορφα βράδια σε Γλασκώβη και ΟΑΚΑ.

Ο Εντσάμ μέχρι τώρα στην καριέρα του σε Ιταλία και Σκωτία, έχει παίξει και σε 4-2-3-1 και σε 4-3-3. Η πραγματικότητα, η εικόνα στο γήπεδο και οι αριθμοί, λένε πως ο Γάλλος έκανε τα καλύτερα του ματς, όταν είχε δίπλα του τον Μπράουν να παίζει ποδοσφαιρικό ξύλο. Αλλά η ΑΕΚ και το ελληνικό πρωτάθλημα, (μπορεί και να) είναι άλλη φάση. Δηλαδή ο Εντσάμ μπορεί θεωρώ εξίσου καλά να βγάλει την ποιότητά του σε μια τριάδα χαφ και ας είναι μην είναι αυτός το εξάρι, αλλά και σ’ ένα δίδυμο αμυντικών μέσων, που δεν θα είναι καν απολύτως ξεκάθαρο ποιος εκ των δυο θα είναι το εξάρι.

Το δίδυμο που θέλω να δω

Για να πω την αλήθεια, ανυπομονώ να δω δίδυμο Εντσάμ – Γαλανόπουλου στη μεσαία γραμμή, για χίλιους λόγους. Γενικώς ανυπομονώ να δω έναν τέτοιο μέσο, να μπαίνει στα χαφ της ΑΕΚ. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία η επιλογή που κάνει φέτος η ομάδα, να δώσει ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαιά της, ίσως και το μεγαλύτερο, σ’ έναν χαφ. Αρκεί φυσικά και το υπογραμμίζω, να έρχεται αποφασισμένος ο Γάλλος, να κάνει στο γήπεδο πράγματα που θα ξαναστείλουν την καριέρα του εκεί που ήταν προ διετίας και η Πόρτο ήθελε να δώσει δέκα εκατομμύρια για να τον αποκτήσει.

Και κάτι τελευταίο για την μεσαία γραμμή. Βλέπω πως η ΑΕΚ, πέρα της περίπτωσης του Εντσάμ, εξακολουθεί να ρίχνει ματιές στην μεταγραφική αγορά για έναν ακόμα χαφ. Για ένα καθαρόαιμο εξάρι. Συμπεριλαμβανομένου και του Γάλλου, καθαρόαιμο εξάρι η ΑΕΚ έχει μόνο τον Σιμόες, ο οποίος όμως προέρχεται από τραυματισμό και ακόμα δεν είναι σαφές πότε θα είναι και πάλι ετοιμοπόλεμος. Επομένως έχει λογική να «τσεκάρει» στην αγορά για έναν ακόμα μέσο. Προφανώς η ευχή είναι να γυρίσει γρήγορα και όπως πρέπει ξανά ο Σιμόες, διότι όλοι ξέρουμε τι μπορεί να προσφέρει. Αλλά ο ποδοσφαιρικός ορθολογισμός, λέει πως η ΑΕΚ πρέπει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X