Η σημασία που έχουν οι χρόνοι, ο «στόπερ – ηγέτης» και... ο Τζαβέλλας

Η σημασία που έχουν οι χρόνοι, ο «στόπερ – ηγέτης» και... ο Τζαβέλλας
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για τα δύο σημεία που κρίνουν την επιτυχία του μεταγραφικού σχεδιασμού και η κουβέντα για τον Γιώργο Τζαβέλλα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είμαστε σε μια περίοδο, που επειδή την κίνηση με τον Στάνκοβιτς δεν την ακολούθησε άμεσα ή σχεδόν άμεσα κάποια άλλη, έχουμε πάλι την κουβέντα αν η ΑΕΚ πάει νορμάλ, αν καθυστερεί, αν ήταν έτοιμη κλπ.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι η Ένωση άλλαξε και προπονητή και μάλιστα όχι την επόμενη μέρα μετά το τέλος της σεζόν, αλλά χρειάστηκε κι ένα διάστημα να περάσει μέχρι την οριστική απόφαση, τα πράγματα είναι σχετικά νορμάλ.

Σε ορισμένες θέσεις, παίζει ρόλο και το γεγονός πως οι στόχοι είναι πολύ συγκεκριμένοι. Δηλαδή υπάρχουν παίκτες που έχουν «κλείσει» κάποιες θέσεις στον μυαλό των ανθρώπων του σχεδιασμού κι αυτό παίζει ρόλο επίσης. Δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλες επιλογές ή πως η ΑΕΚ είναι απροετοίμαστη σε κάποιες θέσεις, αν δεν βγουν οι πρώτες επιλογές.

Αλλά νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν πως αν μετά από ένα μεγάλο διάστημα που έχεις «κλειδώσει» σε έναν στόχο, πρέπει να περάσεις σε κάτι άλλο, χρειάζεσαι κι ένα εύλογο διάστημα προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα. Σίγουρα το «κοσκίνισμα» δεν μπορεί να είναι μια διαδικασία ατέρμονη. Αλλά σε κάποιο βαθμό, είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρξει. Σε κάποιο βαθμό…

Κινήσεις που θα βγάλουν την φιλοσοφία του Μιλόγεβιτς

Περισσότερο πρέπει να μας απασχολεί η φιλοσοφία και η στόχευση και λιγότερο οι χρόνοι. Τουλάχιστον προς το παρόν. Η ΑΕΚ χρειάζεται κινήσεις που θα δώσουν στον προπονητή την δυνατότητα να δουλέψει αυτό που έχει ως στόχο στον μυαλό του. Δεν με απασχολεί αν θα είναι φθηνές, ακριβές, τι ηλικία θα έχουν κλπ. Αυτά τα ξέρουν οι διοικούντες, οι άνθρωποι του σχεδιασμού και ο προπονητής. Αλλά ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί. Ένα δυναμικό, όπως θα το θέλει ο Μιλόγεβιτς, για να βγάλει την προπονητική του φιλοσοφία.

Τα αποτελέσματα κάθε μεταγραφικής περιόδου, κρίνονται σε δύο φάσεις τα τελευταία χρόνια. Πρώτον στο κατά πόσο έχουν γίνει κινήσεις που έχουν βοηθήσει την ομάδα στα ευρωπαϊκά προκριματικά, που συνήθως ξεκινούν νωρίς για τις ελληνικές ομάδες. Δεύτερον, στο τέλος φυσικά της μεταγραφικής περιόδου. Η ΑΕΚ για τον πρώτο στόχο, χρειάζεται λογικά 3 με 4 κινήσεις ακόμη που θα είναι στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Για τον δεύτερο, θέλει επιπλέον κινήσεις, αλλά έχει και χρόνο.

Εκτός των άλλων και η διαδικασία του «ξεφορτώματος», στην οποία πολλοί αναφέρονται, περισσότερο στην τελική ευθεία της μεταγραφικής περιόδου μπορεί να τρέξει. Κι αναφέρω όπως κι άλλη φορά πρόσφατα, πως το καλοκαίρι του 2018, ακόμη και ο ΟΣΦΠ που αναφέρεται ως κορυφαίο παράδειγμα «ξεφορτώματος» τότε, τους περισσότερους… τους άδειασε στα τελευταία 24ωρα των μεταγραφών και κάποιους και μετά τις 31 Αυγούστου.

Τώρα για τα τρέχοντα… Δεν ξέρω ποιο είναι ακριβώς το προφίλ του «στόπερ-ηγέτη». Πως το έχει στο μυαλό του ο καθένας και τι εννοεί όταν αναφέρεται σε κάτι τέτοιο. Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές.


Τα στοιχεία του Τζαβέλλα από πλευράς χαρακτήρα λείπουν από την ΑΕΚ

Σε σχέση με την περίπτωση του Γιώργου Τζαβέλλα όμως, νομίζω κάπου μπερδεύονται τα πράγματα με διάφορα που ακούω και διαβάζω. Μη τρελαθούμε κιόλας… Βασικός κι αναντικατάστατος στην Εθνική, μέσα στις αμέσως προηγούμενες μέρες είχαμε την ευκαιρία να τον δούμε απέναντι στους κορυφαίους στράικερ στον κόσμο αυτή την στιγμή, Λουκάκου και Χάαλαντ. Με στοιχεία που λείπουν από την ΑΕΚ από πλευράς χαρακτήρα. Γιατί η ΑΕΚ θέλει και να «ξε-φλωρέψει» εκτός των άλλων.

Το ερώτημα που κάνω σε αυτές τις περιπτώσεις στον εαυτό μου, είναι αν ο παίκτης μπορεί να παίξει βασικός στους ανταγωνιστές της ΑΕΚ. Στην περίπτωση του Τζαβέλλα η απάντηση είναι προφανής. Και γι’ αυτό δεν μου προκαλεί κι εντύπωση να έχει αρχίσει κουβέντα και για τον ΟΣΦΠ. Φυσικά παίζει βασικός κι εκεί με την μία. Ειδικά με αυτό που παίζει τελευταία ο Μαρτίνς.

Με μια κίνηση σαν αυτή του Έλληνα διεθνή αμυντικού, ησυχάζεις άμεσα, αφού εκτός των άλλων παίρνεις και ποδοσφαιριστή που παίζει στο φουλ. Και την σεζόν που τελείωσε και τις προηγούμενες. Ησυχάζεις άμεσα και παίρνεις τον χρόνο σου. Άλλωστε είναι σαφές πως στις θέσεις των στόπερ γίνεται παιχνίδι στην ΑΕΚ και θα γίνει κι άλλο. Ήδη δύο θεωρούνται ουσιαστικά εκτός πλάνων, Τσιγκρίνσκι και Χνιντ. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τον Νεντελτσεάρου. Ακούγονται πολλά και για τον Σβάρνα, που εκτός των άλλων θυμίζω πως είναι και τραυματίας. Κι όχι σε εύκολο σημείο. Με πρόβλημα στον χιαστό έκλεισε την σεζόν. Πολλά ζητήματα υπάρχουν στους στόπερ και πολύ δύσκολο βλέπω να ξεφύγει η ομάδα από την ανάγκη, έστω και μέχρι τέλους της μεταγραφικής περιόδου, να κάνει δύο ακόμη προσθήκες εκεί. Και με δεδομένο πως από τις δύο που έχουν γίνει ως τώρα με τους Μήτογλου και Γούτα, όλα δείχνουν πως ο ένας θα κρατήσει θέση φέτος.

Δεν κάνω τον «προφέσορα» εδώ, ούτε κάνω συστάσεις. Είναι συμμετοχή σε μια κουβέντα που γίνεται πολύ και στα social, με τις γνωστές «πατάτες» του στυλ «ποιος Τζαβέλλας»;. Όπου ακολουθεί η ερώτηση αυτονόητα: «Ποιος πανάσχετος το λέει αυτό;».

Και λες και μιλάμε και για καμιά εύκολη μεταγραφή, αν γίνει. Μεγάλο συμβόλαιο και ομάδα που πρέπει να πάρει χρήματα, όχι λίγα, για να τον δώσει. Εγώ λέω μακάρι να μπορέσει η ΑΕΚ τον συγκεκριμένο παίκτη, αν τελικά αποφασίσει πως πρέπει να το προχωρήσει. Και σίγουρα, μακάρι να μην τον έχει αντίπαλο στο νέο πρωτάθλημα. Θα είναι ενίσχυση σοβαρή για οποιαδήποτε ομάδα της πρώτης τετράδας- πεντάδας.

Εννοείται από εκεί και πέρα, πως και καλύτερο παίκτη μπορεί να πάρει στο τέλος η ΑΕΚ, από τον συγκεκριμένο, αν δεν είναι τελικά στις επιλογές για να γίνει κίνηση. Όμως να βάζουμε την κάθε περίπτωση που ακούγεται στην σωστή της διάσταση. Η συγκεκριμένη, αν γίνει, δεν θα αποτελεί «έκπτωση». Κάθε άλλο κι από πλευράς ποδοσφαιρικού επιπέδου κι από πλευράς δυσκολίας της μεταγραφής… Κι επίσης, ποδοσφαιριστής με ειδικά χαρακτηριστικά, που δεν βρίσκεις εύκολα σε ξένο.


LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X