H ανταγωνιστικότητα της ΑΕΚ και πόσο διαφορετική θα ήταν η χρονιά αν…

H ανταγωνιστικότητα της ΑΕΚ και πόσο διαφορετική θα ήταν η χρονιά αν…
Photo Credits: INTIME

O Θάνος Τσίμπος γράφει για την σειρά πλέι-οφ της ΑΕΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό και πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν δεν υπήρχαν οι ατυχίες

Η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε και πάλι κόντρα στον Παναθηναϊκό και έχασε ως τυπικά γηπεδούχος με την σειρά να ολοκληρώνεται στο 3-1. Για ακόμα μία χρονιά δεν κατάφερε να πάει στον τελικό, αλλά εδώ που τα λέμε με όσα τράβηξε την φετινή σεζόν θα ήταν και οξύμωρο.

Και πάλι διαβασμένη

Η ΑΕΚ εμφανίστηκε και πάλι διαβασμένη στο παιχνίδι και προσπάθησε να διορθώσει αυτά που την είχα «πονέσει» στα προηγούμενα ματς. Με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, κατάφερε να περιορίσει τα λάθη της που έκανε σωρηδόν στα προηγούμενα παιχνίδια και έδινε εύκολους πόντους στον αντίπαλο ενώ και εκείνη εκμεταλλεύτηκε τα λάθη του Παναθηναϊκού για να σκοράρει 16 πόντους για πρώτη φορά στην σειρά.

Στο προηγούμενο αγώνα οι πράσινοι εκτέλεσαν την ΑΕΚ από το τρίποντο και ο κόουτς Αγγέλου αποφάσισε να αλλάξει κάπως την αμυντική του τακτική απλώνοντας την άμυνα προς τα έξω για να μην δώσει εύκολα και ελεύθερα τρίποντα (5/16) αλλά το πλήρωσε στην ρακέτα. Ο Παναθηναϊκός χτύπησε μέσα στο καλάθι με τους πολλούς ψηλούς που έχει και σκόραρε το νούμερο ρεκόρ, 44 από τους 78 πόντους του από το ζωγραφιστό. Είπαμε και στο προηγούμενο μπλογκ, ανάλογα την άμυνα κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις και όταν παίζεις με μια ποιοτικότερη ομάδα διαλέγεις το «δηλητήριο» που θέλεις να σε σκοτώσει.  Παρόλα αυτά η ΑΕΚ είχε φέρει το παιχνίδι εκεί που ήθελε και 7:27 πριν το τέλος του αγώνα προηγήθηκε με το τρίποντο του Λοτζέσκι με 9 πόντους (63-54).

Της στοίχησε το μπλακ άουτ

Από εκείνο το σημείο και έπειτα επήλθε ένα ανεξήγητο μπλακ άουτ στην ομάδα και ο Παναθηναϊκός μέσα σε 4 αγωνιστικά λεπτά έκανε ένα σερί 1-17 και ουσιαστικά καθάρισε το ματς. Πολλά μπορούμε να πούμε για αυτό το νεκρό διάστημα αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές αιτίες που θα αναφέρουμε. Αρχικά η ΑΕΚ παρασύρθηκε από τον ρυθμό που είχε βρει μέχρι εκείνο το σημείο και αντί να κόψει λίγο να ελέγξει το μομέντουμ που ήταν ξεκάθαρα υπέρ της συνέχιζε να παίζει με το πόδι στο γκάζι. Ο Μέικον που ήταν ο βασικός πυλώνας της επίθεσης είτε δημιουργώντας είτε σκοράροντας, είχε κουραστεί τραβώντας μόνος του το κουπί και αναγκάστηκε να διώχνει την μπάλα όταν ο κόουτς Κάτας έστειλε επάνω του 2ο παίκτη και οι 3 παίκτες στην πίσω άμυνα του Παναθηναϊκού έπαιζαν κάτι σαν ζώνη.


Εδώ φάνηκε για ακόμα μια φορά η απουσία του Λάνγκφορντ, που κάποιοι έξυπνοι θεωρούν ότι η ομάδα παίζει καλύτερα χωρίς αυτόν, καθώς δεν υπήρχε άλλος παίκτης που να προσφέρει ατομική φάση και να εκμεταλλευτεί το ντουμπλάρισμα στον Μέικον. Αυτή την κατάσταση η ΑΕΚ δεν την διαχειρίστηκε καθόλου καλά, έχανε πολύ χρόνο μέχρι να πάρει απόφαση με αποτέλεσμα να εκτελέσει σκοτωμένα σουτ από μη κατάλληλους παίκτες. Εκεί ο κόουτς Αγγέλου θα μπορούσε να πάρει ένα τάιμ άουτ πρώτον για να τους ηρεμήσει, δεύτερον για να κόψει τον ρυθμό των πρασίνων και τρίτον για να δώσει οδηγίες πώς να αντιμετωπιστεί αυτή η προσαρμογή.


Αντίθετα ο Παναθηναϊκός συνειδητά στόχευσε τον Παπαπέτρου στην επίθεση που με την ποιότητα του σκότωσε την ΑΕΚ και ήταν ο πρωταγωνιστής μαζί με τον Χεζόνια στο μεγάλο σερί που έτρεξε ο ΠΑΟ.


Δεν μπορούμε να πούμε κάτι, κάποια στιγμή η διαφορά ποιότητας των 2 ομάδων θα φαινόταν στο παρκέ, απλά η ΑΕΚ με αυτό το +9 έδειχνε ότι μπορούσε να το πάει έτσι μέχρι το τέλος. Ο κόουτς είπε στις δηλώσεις του για διαφορά εμπειρίας, προσωπικά θα διαφωνήσω, η ΑΕΚ έχει πολύ πιο έμπειρους παίκτες, η διαφορά ποιότητας έκρινε το ματς όχι η εμπειρία.


Εν κατακλείδι, η εικόνα της ΑΕΚ σε όλη την σειρά ήταν κάτι παραπάνω από ανταγωνιστική και έφερε τα ματς μέχρι εκεί που της επέτρεπαν οι δυνατότητες της. Η εικόνα μιας σχεδόν ισάξιας ομάδας πρέπει να πιστωθεί στον κόουτς Αγγέλου, που άλλαξε κάποια πράγματα αγωνιστικά, αλλά κυρίως την ψυχολογία των παικτών.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα

Ο κόουτς Αγγέλου όταν παρέλαβε την ομάδα βρήκε παίκτες τρομερά καταπονημένους, με μετρήσεις που ήταν στα κόκκινα. Κάποιοι παίκτες που είχαν περάσει κορονοιό βρίσκονταν ακόμα στο 30% (Ζήσης, Γιάνκοβιτς, Γόντικας) της απόδοσης τους, οι τραυματίες (Μορέιρα, Λοτζέσκι, Γκίκας, Μόουζες, Μαυροειδής) μπήκαν να παίξουν χωρίς προπονήσεις για να βοηθήσουν την ομάδα και οι υγιείς παίκτες ήταν εξαντλημένοι, παίζοντας παραπάνω από όσο έπρεπε για να καλύψουν τις απουσίες. Με την διακοπή του πρωταθλήματος, είχαν έναν μήνα ξεκούρασης, ώστε όσοι ήταν καταπονημένοι να ξεκουραστούν αρκετά, ενώ και οι τραυματίες έφτασαν στο 100% της κατάστασης τους σε αυτό το διάστημα. Οι απουσίες του Λάνγκφορντ περισσότερο και του Μωραΐτη ήταν εξαιρετικά σημαντικές, αλλά το ευτύχημα για τον κόουτς ήταν ότι όλοι οι άλλοι παίκτες που είχε στην διάθεση του ήταν πλέον στην καλύτερη τους κατάσταση, ξεκούραστοι και μπορούσαν να γίνουν δυνατές προπονήσεις. Αυτή ήταν μια συνθήκη που δεν συνέβη καθόλου μέσα στην χρονιά και δεν επέτρεψε στην ομάδα να δείξει τις πραγματικές δυνατότητές της, αυτές που είδαμε στην σειρά με τον Παναθηναϊκό. Συμβαίνουν αυτά στον αθλητισμό, όλες οι ομάδες έχουν τραυματισμούς απλά αυτό που έγινε φέτος στην ΑΕΚ είναι παγκόσμιο ρεκόρ. Σίγουρα θα είχε διεκδικήσει κάτι παραπάνω και στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη αλλά με τα αν δεν συμβαδίζεις με την πραγματικότητα.

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στον μικρό τελικό που η ΑΕΚ περιμένει τον αντίπαλο της (κατά πάσα πιθανότητα το Λαύριο) για να παλέψει για την 3η θέση και να δώσει απαντήσεις για τις 3 ήττες φέτος.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X