Ζωντανές μνήμες για Σοφιανίδη

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

sofianidisΈξι Ιουλίου σήμερα και πέραν της επίσημης έναρξης της επιστροφής στα μεγάλα σαλόνια για την ΑΕΚ, οι φίλαθλοι της Ένωσης έχουν στις μνήμες τους και την απουσία του Αλέκου Σοφιανίδη, που, σαν σήμερα, πριν πέντε χρόνια σε ηλικία 77 ετών, ηττήθηκε από την επάρατη νόσο.

Γεννημένος την 3η Αυγούστου του 1933 στην Κωνσταντινούπολη, ο Σοφιανίδης έδειξε την αγάπη του για τον αθλητισμό από νωρίς, καθώς ασχολήθηκε τόσο με το ποδόσφαιρο όσο με τον κλασικό αθλητισμό και το μπάσκετ, με την ταχύτητα να αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του.

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του στην γενέτειρά του και την τοπική Μπεγιογκλουσπόρ, για να μεταφερθεί το 1948 στη Μπεσίκτας και να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1950.

Παρόλο που αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους παίκτες της τουρκικής ομάδας η αγάπη του για την Ελλάδα τον οδήγησε το 1959 στην Αθήνα, όπου ενσωματώθηκε στην ΑΕΚ και αγωνίστηκε στην  Ένωση για μια δεκαετία.

Με τους κιτρινόμαυρους κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1963, 1968), δύο Κύπελλα (1964, 1966) και κατέχει ακόμα, έστω και μετά θάνατον, την 13η θέση σε συμμετοχές (247, 10 γκολ) για την ΑΕΚ στην Α’ Εθνική.

Εμφανής ήταν, δε, η απουσία του από το παιχνίδι του «Δικεφάλου» κόντρα στη Φενέρ το 1968, για τον εκτός έδρας αγώνα του Βαλκανικού Κυπέλλου. Όντας κηρυγμένος ανυπότακτος στον τουρκικό στρατό δεν ήταν σε θέση να ακολουθήσει την αποστολή για να μη συλληφθεί ως λιποτάκτης! Ο Σοφιανίδης «κρέμασε» τα παπούτσια του το 1970, όντας παίκτης της Παναχαικής.

Επίσης είχε εφτά συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδας. Στις 15 Νοέμβρη του 1958 φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το εθνόσημο στο παιχνίδι κόντρα στη Γιουγκοσλαβία, ενώ αποχαιρέτισε την Εθνική στις 10 Μαϊου 1967 στην αναμέτρηση με τη Φινλανδία.

Όντας δε καθηγητής γυμναστικής με τη λήξη της ποδοσφαιρικής του καριέρας ασχολήθηκε με την προπονητική. Αφού πέρασε από το τεχνικό επιτελείο της ΑΕΚ ως συνεργάτης των προπονητών «κοουτσάρησε» τις εθνικές ομάδες.

Υπήρξε πρώτος προπονητής της Εθνικής Ανδρών (1988) σημειώνοντας τρεις νίκες, μία ισοπαλία και τρεις ήττες σε εφτά αγώνες, ενώ είχε μία ήττα σε φιλικό με την Τουρκία το 1989. Παράλληλα συνεργάστηκε πολλά χρόνια με τον Αλκέτα Παναγούλια, ενώ διατέλεσε μέλος του τεχνικού επιτελείου της Εθνικής Νέων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X