Πλήρης ανατροπή για Βασιλόπουλο! Ο νέος εκλογικός νόμος

Σύμφωνα με το «Εθνος» η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει την απλή αναλογική στις δημοτικές  και περιφέρειακές εκλογές το 2019. Διαβάστε αναλυτικότερα εδώ. Αυτό σημαίνει ότι… «οι παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α’ γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής»! Ενδεικτικά, ας πάρουμε μια ιδέα τι σημαίνει αυτό. Ας δούμε πόσους δημοτικούς συμβούλους θα είχαν Βασιλόπουλος, Αράπογλου και υπόλοιπες παρατάξεις, αν ίσχυε απλή αναλογική  και το 2014… 

Μόνο… 6

Επι συνόλου 33 δημοτικών συμβούλων, με το ισχύον εκλογικό σύστημα, η παράταξη Βασιλόπουλου, επειδή κέρδισε στον β΄ γύρο, έλαβε 19. Δηλαδή: 19 στους 33, ποσοστό 57,5% των εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στον α’ γύρο έλαβε γύρω στο 18%, παραπλήσιο ποσοστό με τις παρατάξεις Αράπογλου και Γεωργαμλή (διαφορά δεκαδικών ψηφίων). Με το σχεδιαζόμενο από την κυβέρνηση, σύστημα της απλής αναλογικής θα ελάμβανε μόνο… 6. 

Δηλαδή: 6 στους 33, ποσοστό 18,1% όσο περίπου το ποσοστό που πήρε στον α’ γύρο!!! Αν θέλαμε να κάνουμε μια αντιστοιχία με τις εθνικές εκλογές, είναι σαν η παράταξη Βασιλόπουλου να έλαβε μπόνους +13 εδρών (επί συνόλου 33)!!!

Πόσους δημοτικούς συμβούλους θα είχαν Βασιλόπουλος, Αράπογλου;

Ακριβώς τις ίδιες, από 6 έδρες, θα ελάμβαναν και οι παρατάξεις Αράπογλου και Γεωργαμλή!!! Ενώ σήμερα έχουν από 3 δημοτικούς συμβούλους!

Σύμφωνα με σχετική άρθρογραφία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και καλού γνώστη των σχετικών θεμάτων, Κώστα Πουλάκη, 4 δήμοι (από τους πάνω από 300) σε όλη την Ελλάδα, έχουν διοικήσεις που στον α’ γύρο έλαβαν ποσοστό μικρότερο του 20%. Παρόλα αυτά, λόγω της επικράτησής τους στον β′ γύρο και του ισχύοντος εκλογικού συστήματος έχουν την απόλυτη πλειοψηφία του δημοτικού τους συμβουλίου! Ένας από αυτούς τους 4 δήμους, είναι και ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας!

Οι υπόλοιπες παρατάξεις, με την απλή αναλογική, θα ελάμβαναν: Κόντος 5 (έχει 3), Γαϊτανά 4 (έχει 2), Αγαγιώτου 3 (έχει 2), Γκούμα 3 (έχει 1)!!!

πηγή orizontes

One comment

  1. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ

    Η ΑΕΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *