Ο Μασούντ δεν είναι Ζιζού. Θα βοηθήσει την ΑΕΚ μόνο αν...

Τίγρης σε Μασούντ: «Είμαι σίγουρος πως θα βοηθήσεις την ομάδα»
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η απόκτηση του Σοτζέι Μασούντ από την ΑΕΚ ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα. Ήταν ξεκάθαρο εδώ και καιρό ότι από την Ένωση θα γίνουν δύο μεταγραφές ενδεκάδας. Η πρώτη θ’ αφορούσε το δημιουργικό κομμάτι, ποδοσφαιριστή δηλαδή που θα καλύψει μόνο όσα μπορεί να κάνει ο Μάνταλος στην παραγωγή παιχνιδιού. Η δεύτερη στη θέση του αμυντικού χαφ προκειμένου να πάρει το χώρο και το ρόλο του Γιόχανσον στο ρόστερ.

ΔΕΝ ΤΟΝ ΗΘΕΛΕ ΣΤΟΝ ΠΑΟ Ο ΛΥΜΠΕ

Για την μεταγραφή του δημιουργού είχε από νωρίς φανεί πως η επιλογή είναι ο Μασούντ. Ο Ιρανός, που τον προσεχή Ιούνιο γίνεται 34, αποτελούσε από πέρυσι τέτοια εποχή διακαή πόθο του Μαρίνου Ουζουνίδη και ήταν μία από τις πολλές αιτίες που τον οδηγούσαν σε προστριβές με τον Λυμπερόπουλο. Τελικά ο Καλαματιανός τεχνικός διευθυντής τον βρίσκει μπροστά του και στην ΑΕΚ, αφού -όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ- ήταν επιλογή Χιμένεθ.

Δεν γνωρίζω αν στην ΑΕΚ έχει περιορισμένο ρόλο, όντας στον πάγκο για να εμψυχώνει τους ποδοσφαιριστές και να ζητά παλμό από την εξέδρα ή θεωρεί πως είναι διαφορετικά τα δεδομένα απ’ αυτά στον Παναθηναϊκό και δεν επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία της ομάδας το συμβόλαιο σ’ ένα (ποιοτικό, αλλά μεγάλης ηλικίας) ιδιόρρυθμο ποδοσφαιριστή.

ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ

Ο Μασούντ είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Έχει ανεπτυγμένη τεχνική κατάρτιση, καλή επαφή με την μπάλα, μπορεί να την περνά εκεί που τη θέλει ο συμπαίκτης του και να δίνει εν στάση ποιοτικές επιλογές. Πρόκειται όμως για ένα δύσκολο χαρακτήρα, ο οποίος στον Πανιώνιο πολλές φορές έβαζε τον εαυτό του πάνω από το υπόλοιπο σύνολο και φρόντιζε να μην κάνει το παραμικρό για να κρύψει τον εγωισμό του. Πολλές φορές με τις αντιδράσεις του μέσα στο γήπεδο, τόσο στη ροή του αγώνα όσο και σ’ έντονους διαλόγους που είχε με διαιτητές ή και προπονητές έμοιαζε σαν να προσπαθεί να επιβάλει σ’ όλους τον  εγωισμό του.

ΤΟ ΟΞΥΜΩΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΣΟΥΝΤ

Τόσο στην περίπτωση του Παναθηναϊκού δυο φορές (Γενάρη, καλοκαίρι) όσο και τώρα στην ΑΕΚ συμβαίνει κάτι το παράδοξο. Ο Μασούντ είναι από τις κατηγορίες των ποδοσφαιριστών που προσπαθούν οι σύλλογοι να επιβάλουν τα προσόντα τους στους προπονητές και οι προπονητές δεν τους θέλουν.

Μία ανάλογη περίπτωση στο ποδόσφαιρο πιο υψηλού επιπέδου είναι ο Μπεν Αρφά. Ο ιδιοκτήτης της Νις τον έκανε δώρο το καλοκαίρι του 2015 στους οπαδούς και η διοίκηση της Παρί τον επέβαλε το καλοκαίρι του 2016 στον Έμερι που δεν ήθελε να τον βλέπει. Για τους προπονητές αυτού του τύπου οι ποδοσφαιριστές, που ναι μεν διαθέτουν ανεπτυγμένη τεχνική κατάρτιση και ποιότητα στον χειρισμό της μπάλας, αλλά κι αυξημένο εγωισμό που τους κάνει να μην υποτάσσονται σε συστήματα και να μην υπακούν στις εντολές, είναι πρόβλημα.

ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ

Για μένα είναι θετικό πως ο Μασούντ φαίνεται ν’ αποτελεί επιλογή προπονητή, σε αντίθετη περίπτωση η μεταγραφή θα ήταν καταδικασμένη ν’ αποτύχει. Από ‘κει και πέρα, πρόκειται  για μια ιδιόρρυθμη προσωπικότητα που, αν δεν δείξει διαφορετικό χαρακτήρα στην ΑΕΚ, θα γίνει βραχνάς. Στον Πανιώνιο τα μεγέθη είναι διαφορετικά και υπήρξαν πολλές στιγμές που οι επιτελείς έκαναν τα στραβά μάτια γιατί έβλεπαν πως ο Μασούντ είναι πολλά επίπεδα πάνω από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές.

Στην ΑΕΚ η κατάσταση είναι άλλη, υπάρχουν ήδη οι Λιβάγια, Αραούχο και Χριστοδουλόπουλος, οι ισορροπίες δεν είναι ίδιες. Ο Μασούντ πρέπει να γίνει κομμάτι ενός συνόλου. Για παράδειγμα ο Χριστοδουλόπουλος, παρότι πολλές φορές δεν βρίσκεται στην αρχική ενδεκάδα ή σχεδόν μόνιμα γίνεται πρώτη αλλαγή όταν παίρνει φανέλα βασικού, δεν γίνεται να κρατά μία τόσο σοβαρή στάση και να βλέπει τον Μασούντ ν’ αντιδρά στις επιλογές του Χιμένεθ. Ούτε μπορεί στην ΑΕΚ ο προπονητής να του κάνει συστάσεις για τον τρόπο που θα συμπεριφέρεται στο τακτικό κομμάτι ή για να σταματήσει να διαμαρτύρεται στον διαιτητή και να γυρνά και να τον βρίζει.

Είναι πράγματα που βλέπαμε να συμβαίνουν στον Πανιώνιο και όσο περνούσε ο χρόνος με μεγαλύτερη συχνότητα.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ Η ΑΕΚ

Στέκομαι στη συμπεριφορά του Μασούντ, γιατί πιστεύω πως ποδοσφαιρικά η κίνηση της ΑΕΚ είναι ορθή. Όμως για να βγει και στην πράξη θα πρέπει ν’ αποδεχθεί ο Ιρανός το ρόλο του. Ναι, έχει τεχνική κατάρτιση, ξέρει μπάλα, όμως δεν είναι ο Ζιντάν. Παίζει ένα παλιακό ποδόσφαιρο το οποίο στο αργό ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Όμως στην ηλικία που βρίσκεται και στην ομάδα που πάει ν’ αγωνιστεί μπορεί να προσφέρει, μόνο αν δεχτεί να γίνει μέλος του συνόλου και να μπει στο rotation του προπονητή. Η ΑΕΚ δεν τον έχει ανάγκη για να κάνει τον ηγέτη, αλλά ως συμπλήρωμα.

Αν δεν υπήρχε ο ανθρώπινος παράγοντας και κρίναμε το ποδόσφαιρο καθαρά με βάση προσόντων, ο Μασούντ διαθέτει ακριβώς αυτό που λείπει από την ΑΕΚ. Η καλή επιλογή έξω από την περιοχή. Το πρόβλημα της ΑΕΚ στην αποτελεσματικότητα εντοπίζεται στην επιλογή που γίνεται όταν φθάνει η μπάλα μπροστά από την τελευταία γραμμή άμυνας του αντιπάλου. Οι παίκτες του Χιμένεθ διαθέτουν την καλύτερη δημιουργία από χαμηλά, φθάνουν με ορμή στην επίθεση, όταν όμως πρέπει να παρθεί η απόφαση για την τελική επιλογή, σε μεγάλο ποσοστό τα χαλούν. Δεν βλέπουν τις κινήσεις των συμπαικτών τους και επιλέγουν με μεγάλη συχνότητα σουτ, τα οποία έχουν μικρό ποσοστό επιτυχίας.

Ο Μασούντ μπορεί ν’ αποτελέσει έναν συνδετικό κρίκο. Να προσφέρει αυτήν την πάσα εκτός περιοχής στην κίνηση που θα γίνει μέσα σ’ αυτήν. Είναι δεδομένο πως ο Ιρανός έχει την τεχνική κατάρτιση να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως όταν η ΑΕΚ επιτίθεται έχει τους δύο μπακ να παίρνουν τον διάδρομο, πολλές φορές να δοκιμάζει κάθετη κίνηση ο Σιμόες και στην επίθεση να βρίσκονται μόνιμα δύο εκ των Λιβάγια, Αραούχο και Χριστοδουλόπουλο.

Ο Χιμένεθ θα διαθέτει με τον Μασούντ μία επιλογή που είχε ανάγκη βάση χαρακτηριστικών,  στο ρόστερ μεσοεπιθετικά θα υπάρχει μία πληρότητα που θα βοηθά την ΑΕΚ να βρίσκει λύσεις σε παιχνίδια που θα εγκλωβίζεται όπως συνέβη στον αγώνα με τον Απόλλωνα, το αποτέλεσμα του οποίου την πέταξε από την κορυφή.

Ο ΜΑΣΟΥΝΤ ΚΑΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΤΑΛΟ

Παράλληλα βέβαια προστίθεται ένας μεσοεπιθετικός που δεν βοηθά στο αμυντικό κομμάτι. Για παράδειγμα, ο ευέλικτος στις τακτικές Χιμένεθ δοκίμασε πολλές φορές μία διάταξη με Γαλανόπουλο – Σιμόες στον άξονα, Λιβάγια – Αραούχο στην επίθεση και Χριστοδουλόπουλο – Μάνταλο στ’ άκρα να είναι εσωτερικοί δημιουργοί. Στόχος; Να εκμεταλλεύεται ο Ισπανός μ’ αυτόν τον τρόπο το γεγονός πως οι μπακ που διαθέτει μπορούν να παίρνουν  την πλευρά και να δίνουν πλάτος.

Λειτουργούσε αυτή η λογική, καθώς ο Μάνταλος έκανε δουλειά στο αμυντικό κομμάτι και στην πίεση. Προσέφερε επίσης μία απίστευτη πληρότητα που δεν διαθέτει -σε καμία περίπτωση- ο Μασούντ. Όταν τραυματίστηκε ο Μάνταλος, ο Χιμένεθ χρησιμοποίησε με μεγαλύτερη συχνότητα αριστερά τον Λόπες, πιο ψηλά από τον Μπακάκη. Ο Λόπες είναι καθαρός ακραίος, έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, κρατούσε ανασταλτικά την πλευρά και άλλαξε τη λογική του συστήματος, καθώς άρχισε από πιο χαμηλά τις επιθετικές προσπάθειες και έκανε τα πάντα στο τρέξιμο του.

Σ’ αυτήν τη διάταξη ο Μασούντ θα μπαίνει πιο μέσα και στην πράξη θα βοηθά μόνο ως δημιουργός.

ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΡΑΞΕΙ Ο ΧΙΜΕΝΕΘ

Είναι δύσκολο πάντως ν’ ακολουθήσει σε μεγάλο ποσοστό παιχνιδιών την τακτική με Μασούντ στη θέση του αριστερού εσωτερικού δημιουργού. Η ΑΕΚ θα έχει αδυναμία ανασταλτικά και από τις δύο πλευρές, μιας και όλο το βάρος θα πέφτει στα μπακ.

Προκύπτει πως με αυτήν τη λογική μπορεί να πάρει βοήθεια μόνο ως μία λύση ανάγκης και σε (όχι λίγα) διαστήματα στα οποία ο αντίπαλος θα κοιτάει μόνο ν’ αμυνθεί. Επίσης αν ακολουθήσει αυτήν τη λογική ο Χιμένεθ δεν αποκλείεται να δούμε σε πολλά παιχνίδια τον Μασούντ να παίρνει χρόνο ως δημιουργός από τα δεξιά για να μείνουν όπως έχουν οι ισορροπίες στην αριστερή πλευρά με Μπακάκη κάτι μεταξύ μπακ και στόπερ και τον Λόπες να παίρνει από χαμηλά την αριστερή πλευρά.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ΑΕΚ έχει έναν προπονητή, που έχει δηλώσει πως η φιλοσοφία του είναι να προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που βρίσκει. Οπότε το πιο πιθανό είναι να έχει έτοιμα πλάνα για τον Μασούντ στο χώρο του, δηλαδή πίσω από τον έναν ή τους δύο επιθετικούς και να προκύψει μία διαφορετική ποδοσφαιρική πρόταση όταν θα μπαίνει στο γήπεδο.

Πηγή: contra.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X