Αυτός είναι ο δικαστής που θα κρίνει την τύχη του Μαρινάκη

Η ουσία της υπόθεσης «εγκληματική οργάνωση»

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Mε μια σύντομη και σωστή αναζήτηση, το διαδίκτυο μπορεί να σου αποφέρει αμέτρητα αποτελέσματα αποφθεγμάτων. Η δικαιοσύνη, άλλωστε, εκτός από τυφλή είναι και δημοφιλής αναζήτηση. Υπήρξε, δε, σε κάθε εποχή αντικείμενο ερίδων και συζητήσεων, αφορμή για μεγάλες κουβέντες από βαθυστόχαστους άντρες. Σε πείσμα των καιρών, το απόφθεγμα που επιλέξαμε δεν είναι από κάποιον Αρχαίο φιλόσοφο, από κάποιον οραματιστή της Αναγέννησης, ούτε από σύγχρονο ρήτορα.

«Η απονομή δικαιοσύνης από τον δικαστή δεν είναι θεία, αλλά ανθρώπινη διαδικασία».Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος… Και κάπως έτσι αρχίζουμε!

Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε!

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ρήσεις για τη δικαιοσύνη, υπάρχει μία που σε ένα τεράστιο – δυστυχώς – ποσοστό αντιπροσωπεύει την ελληνική. «Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης είναι απουσία δικαιοσύνης». Η φράση ανήκει στον Άγγλο συγγραφέα και ποιητή Ουόλτερ Σάβατζ Λάντορ που… μελέτησε την υπόθεση του παραδικαστικού σκανδάλου που ξέσπασε στην Ελλάδα το 2005. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, 13 δικαστές αποπέμφθηκαν από το σώμα, 49 διώχθηκαν πειθαρχικά και 33 ποινικά, ενώ πάνω από 300 διώχθηκαν για μη υποβολή πόθεν έσχες.

Βασικοί κατηγορούμενοι ήταν ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης και η Αντωνία Ηλία, η οποία φυγοδικούσε για τουλάχιστον έξι χρόνια, πριν συλληφθεί στην Αγγλία, χωρίς όμως να εκδοθεί εντέλει στην Ελλάδα για να δικαστεί. Το βούλευμα για όσα είχαν ξεσκεπαστεί πριν σχεδόν έντεκα χρόνια ήταν 2.500 σελίδων και ενέπλεκε δικαστές, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους, τον ιερέα, έναν στρατιωτικό γιατρό και μια αστρολόγο! Κατηγορία ήταν η «άλωση της Δικαιοσύνης εκ των έσω» με σκοπό «ανυπολόγιστα οικονομικά οφέλη». Η παρακάτω λίστα είναι ενδεικτική όσων δε θες να σε κατηγορήσουν, αν υπηρετείς το δικαστικό λειτούργημα στην Ελλάδα.

Γιώργος Νικολακόπουλος, Δικηγόρος: «Δωροδοκία δικαστή, απλή συνέργεια σε απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, συμμορία».

Νίκος Εμμανουηλίδης, Δικηγόρος: «Δωροδοκία δικαστή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε νόθευση εγγράφου, συμμορία».

Γεράσιμος Διονυσάτος, Δικαστής, πρώην προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών: «Παράβαση καθήκοντος».

Νίκος Ποταμιάνος, Δικαστής: «Αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης και παράβαση καθήκοντος».

Παναγιώτα Τσεβή, Πρώην δικαστής: «Αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης και παράβαση καθήκοντος».

Άννα Κοροβέση, Δικαστής: «Παράβαση καθήκοντος».

Ασπασία Μπαστά, Δικαστής: «Παράβαση καθήκοντος και αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης».

Αναστάσιος Σάββας, Δικαστής: «Παράβαση καθήκοντος».

Νίκος Αθανασόπουλος, Πρώην εισαγγελέας: «Αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης, παράβαση καθήκοντος, απλή συνέργεια σε απάτη και συμμορία».

Νεκτάριος Αθανασόπουλος, Δικηγόρος: «Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος».

Αθηνά Καλαμαρά, Δικαστική υπάλληλος: «Υπεξαγωγή εγγράφου».

Αναστάσιος Καρατζάς, Δικαστικός υπάλληλος: «Παράβαση καθήκοντος και νόθευση εγγράφου».

Μαρία Βραχά, Δικηγόρος: «Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος».

Σταυρούλα Ψύρρα, δικηγόρος: «Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος».

Ιωάννα Κοσσυβάκη, δικηγόρος: «Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος».

Μαρία Σφέτσου, δικηγόρος: «Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, απλή συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος».

Ευαγγελία-Μελπομένη Μολφέτα, αστρολόγος: «Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Εμμανουήλ Νιώτης, φυγόδικος ταξίαρχος Υγειονομικού: «Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δωροδοκία, ψευδή βεβαίωση».

Ο άμεμπτος Σταμαδιάνος!

Στην Ελλάδα ζούμε, για ελληνική υπόθεση μιλάμε και, μάλιστα, για μια εξ αυτών που απασχόλησαν το πανελλήνιο. Προφανώς, λοιπόν, και χρειάστηκαν χρόνια για να φτάσει στο δικαστήριο για να τελεσιδικήσει, κατόπιν των εφέσεων, το Μάιο του 2012. Οι περισσότερες πρωτόδικες ποινές ήταν αθωωτικές, ενώ στο εφετείο έπεσαν και οι ελάχιστες κακουργηματικές, καθιστώντας την όλη υπόθεση μεμονωμένη πράξη και όχι δράση κυκλώματος!

Ο Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος ήταν από τους δικαστές που ελέγχθηκαν για τυχόν εμπλοκή του στο κύκλωμα. Και το γεγονός ότι απαλλάχθηκε ενώ ελέγχθηκε, ίσως και να αποτελεί μεγαλύτερο παράσημο από το να μην είχε ελεγχθεί καθόλου. Στο πρώτο βούλευμα του εισαγγελέα εφετών κ. Κυριάκο Καρούτσο, ο Σταμαδιάνος ήταν ανάμεσα σε όσους πρότεινε να παραπεμφθούν για το διάστημα της προεδρίας του στο Πρωτοδικείο Αθηνών και με όποιον τρόπο εκείνο εμπλεκόταν στην υπόθεση. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στο τελικό βούλευμα ο πρόεδρος συμβουλίου εφετών ήταν ένα από τους τρεις (24 ονόματα που έγιναν 21) που απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία. Για την κατηγορία γενικών γνώσεων, προσθέτουμε ότι η Μαρουλιώ Δαβίου ήταν η ετέρα δικαστής που απαλλάχθηκε.

Κάπως έτσι σκιαγραφείται το προφίλ ενός δικαστή, ο οποίο χαίρει αναγνώρισης και σεβασμού από τους συναδέρφους του, έχει διατελέσει προϊστάμενος στα πρωτοδικεία Θράκης και Ευβοίας, έχει εκλεγεί (σ.σ. το 2002) προϊστάμενος στο Πρωτοδικείο Αθηνών και το 2013 προάχθηκε σε πρόεδρο των Εφετών.   Το πιο σημαντικό, όμως, που μπορείς να βρεις για τον δικαστή που θα αναλάβει την «Εγκληματική Οργάνωση» είναι το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τη δικαιοσύνη. Και μένει να δούμε αν και έργα συμπίπτουν.

«Η απονομή δικαιοσύνης από τον δικαστή δεν είναι θεία, αλλά ανθρώπινη διαδικασία, ενυπάρχει δε στη φύση του ανθρώπου το στοιχείο του λάθους, της πλάνης και της αέναης αβεβαιότητας. Ο δικαστής πρέπει να αφουγκράζεται τη φωνή της κοινωνίας και να μην είναι τυπολάτρης».

πηγή sdna

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X