Πάρε ΠΡΩΤΟ ΣΚΟΡΕΡ και θα πάρεις ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ!

Πάρε ΠΡΩΤΟ ΣΚΟΡΕΡ και θα πάρεις ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ!
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τη σεζόν 2015-2016, με την επιστροφή της «Ένωσης» στη φυσική της κατηγορία, η ποδοσφαιρική χρονιά ξεκίνησε με βασικό επιθετικό, τον Τζιμπούρ, δεύτερο τον Αραβίδη και τρίτο τον Πέκχαρτ. Ο Αλγερινός τραυματίστηκε σοβαρά με το… καλημέρα (1η αγωνιστική κόντρα στον Πλατανιά) και η ΑΕΚ πήρε το ρίσκο να μην προχωρήσει στην απόκτηση γκολτζή, ικανού να αντικαταστήσει τον Τζιμπούρ.

Η ΑΕΚ είχε μια «δεμένη» και ομοιογενή ομάδα, αν αναλογιστεί κανείς ότι επρόκειτο για τη χρονιά της επιστροφής, καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο ωστόσο δεν μπορούσε να αποδώσει, γεγονός απόλυτα λογικό βάσει της φιλοσοφίας και του ρόστερ που είχε.

Το πρόβλημα στο γκολ κυνηγούσε την ομάδα σε όλη τη χρονιά, ο στόχος του πρωταθλήματος έκανε… φτερά από πολύ νωρίς και η σεζόν σώθηκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ένα Κύπελλο, που έφερε τη «σφραγίδα» του Τζιμπούρ, που επέστρεψε την κατάλληλη στιγμή, σκοράροντας στη ρεβάνς του ημιτελικού με τον Ατρόμητο, αλλά και στον μεγάλο τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό.

Όπως και να ‘χει, το ρίσκο του καλοκαιριού του 2015 απέτυχε, η ΑΕΚ υπέφερε για να πετύχει γκολ, μαζί και ο κόσμος της, που την παρακολουθούσε. Ο τίμιος Πέκχαρτ, που είχε αποκτηθεί τον Γενάρη, είχε δώσει κάποιες λύσεις (τρία γκολ στο πρωτάθλημα), αλλά στο γεγονός ότι η ΑΕΚ είχε ως πρώτους σκόρερ, παίκτες με μονοψήφιο αριθμό γκολ (Αραβίδης και Βάργκας πέτυχαν από 9 γκολ έκαστος στο πρωτάθλημα) καθώς επίσης και ότι είχε την 4η επίθεση (ΟΣΦΠ 81 γκολ, ΠΑΟ 52, ΠΑΟΚ 45, ΑΕΚ 43), αποτυπώνεται περίτρανα η έλλειψη ενός γκολτζή.

Την επόμενη σεζόν (2016-2017), η ΑΕΚ προχώρησε το καλοκαίρι στην απόκτηση του έμπειρου και με πλούσιο βιογραφικό, φορ, Ούγκο Αλμέιδα, έχοντας από πίσω του, τους Αραβίδη και Πέκχαρτ. Στο πρώτο ματς της σεζόν, κόντρα στην Ξάνθη, ο Πορτογάλος επιθετικός «τρέλανε» τον κόσμο της ομάδας, με δύο φοβερά γκολ, αλλά στο ίδιο παιχνίδι τραυματίστηκε σοβαρά. Η ΑΕΚ είδε για δεύτερη σερί σεζόν, να χάνει στο πρώτο ματς πρωταθλήματος, τον βασικό της φορ, αλλά και πάλι, πήρε το ρίσκο να μην αποκτήσει έναν ακόμα επιθετικό!

Η ΑΕΚ είχε ξανά πρόβλημα στο γκολ, αλλά αυτή τη φορά δεν είχε πρόβλημα μόνο στο γκολ. Μέχρι να αναλάβει ο Χιμένεθ, δεν ήταν καν… ομάδα, με αποτέλεσμα όχι απλά να μείνει εκτός πρωταθλήματος από πολύ νωρίς, αλλά να κινδυνεύει πολύ σοβαρά να μείνει ακόμα κι εκτός play offs.

Η έλευση του Ισπανού τεχνικού, η αλλαγή ψυχολογίας, όπως επίσης και οι μεταγραφικές κινήσεις του Γενάρη, με την άφιξη των Αραούχο και Βράνιες, «μεταμόρφωσαν» την ομάδα, που μπήκε στα play offs, έφτασε ξανά στον τελικό του Κυπέλλου και βγήκε και στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, χάρη στο «χρυσό γκολ» του Αργεντινού επιθετικού, που σκόραρε συνολικά πέντε φορές για το πρωτάθλημα και άλλες τέσσερις για το κύπελλο. Όμως, για μια ακόμα σεζόν, αποδείχτηκε ότι χωρίς γκολτζή, δεν πας πουθενά και κυρίως δεν γίνεται να είσαι ανταγωνιστικός σε ένα μαραθώνιο πρωταθλήματος.

Το καλοκαίρι που διανύουμε, η ΑΕΚ κινήθηκε γρήγορα και μελετημένα για τις μεταγραφικές της κινήσεις, αποφασίζοντας να αφήσει για το τέλος, την απόκτηση ενός φορ, με το σκεπτικό να περιμένει να δει και το τι θα γίνει με τον Αραούχο. Λογικό σκεπτικό, από τη στιγμή που είχαν ήδη αποκτηθεί, ο Λιβάγια και ο Γιακουμάκης.

Η «επική γκαντεμιά» αυτής της ομάδας, δεν την άφησε σε ησυχία ούτε αυτό τον Αύγουστο. Ο Γιακουμάκης τραυματίστηκε σε προπόνηση ενώ προχθές στο Βέλγιο, ο Λιβάγια αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα σε φάση που δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Με αυτά και με αυτά, η ΑΕΚ πάει για την κρίσιμη ρεβάνς με την Μπριζ χωρίς τους δύο βασικούς επιθετικούς της, ποντάροντας στην «ανάσταση» του Αλμέιδα, από τον οποίο προσπαθεί να αποδεσμευτεί! Παράλληλα, συνεχίζει την αναζήτηση φορ, με τις ελπίδες για επιστροφή Αραούχο να έχουν εκμηδενιστεί.

Συγγνώμη αν κούρασα με την πρόσφατη αναδρομή του τι έχει συμβεί με τον φορ, αλλά πρέπει να τα θυμίσω, γιατί θεωρώ ότι από τη μεταγραφή του φορ, θα κριθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, το τι θα κάνει η ΑΕΚ τη νέα σεζόν. Και αναφέρομαι κυρίως στο πρωτάθλημα, που δεν είναι απλά ο βασικός στόχος, αλλά που ύστερα από πολλά χρόνια, πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό και εμμονή για όλο τον «οργανισμό ΑΕΚ», η κατάκτησή του.

Το είχα γράψει και πριν από το πρώτο ματς με την Μπριζ, το επαναλαμβάνω και τώρα. Η μεταγραφή του φορ δεν πρέπει να σχετιστεί με το αν η ΑΕΚ θα μπει ή όχι στους ομίλους. Κατανοώ απόλυτα πόσο δύσκολο είναι αυτό, από τη στιγμή που η είσοδος στους ομίλους «μεταφράζεται» σε 2,6 εκατομμύρια ευρώ! Αλλά, πρέπει να γίνει.

Κοιτάξτε να δείτε. Κουβέντα και γκρίνια για παίκτες, θα υπάρχει πάντα. Δεν θα σταματήσει ποτέ. Προφανώς και υπάρχουν καλύτεροι τερματοφύλακες, καλύτεροι αμυντικοί, καλύτεροι χαφ, καλύτεροι εξτρέμ από αυτούς που έχει η ΑΕΚ. Και πάντα θα υπάρχουν. Σε ένα ματς δεν θα παίξει καλά ο τάδε και θα λέει ο κόσμος… «που πάμε με τον τάδε», στο επόμενο δεν θα πάει καλά ο δείνα και θα λέει ο κόσμος… «που πάμε με τον δείνα, θέλουμε μεταγραφή».

Αλλά ομάδα δεν φτιάχνεις ποτέ αν «καις» κάθε λίγο και λιγάκι, όποιον παίκτη δεν είναι σε φόρμα και ζητάς να αντικατασταθεί. Η ΑΕΚ έχει καλή ομάδα, πολύ καλούς παίκτες και συνολικά ένα αξιόλογο ρόστερ. Λύσεις σε κάθε θέση μπορούν να βρεθούν και αυτό είναι ευθύνη, κυρίως του προπονητή. Αλλά για το γκολ, θέλεις γκολτζή. Και γκολτζή έχει να δει η ΑΕΚ από τον Μπλάνκο.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και σε αυτό το λάθος διαρκείας πρέπει να μπει ένα τέλος. Δεν γίνεται να αναλωνόμαστε και να διαφωνούμε για το αν τελικά είναι καλύτερο το 4-3-3 ή το 3-5-2 (3-4-3) που λειτούργησε άψογα στο Βέλγιο. Ευθύνη του Χιμένεθ είναι να δουλέψει και τα δύο συστήματα και να τα χρησιμοποιεί, ανάλογα με την περίσταση και τον αντίπαλο. Ευθύνη του Χιμένεθ είναι να δουλέψει ακόμα περισσότερο το επιθετικό κομμάτι και να δημιουργεί ακόμα περισσότερες φάσεις η ΑΕΚ.

Αλλά, η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου είναι το γκολ και η ΑΕΚ δεν μπορεί να αλλάξει αυτόν τον κανόνα. Η «Ένωση» έκανε έξι φάσεις για γκολ στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Μπριζ! Στις τρεις εξ’ αυτών, βρέθηκε στο τελείωμα της φάσης ο Σιμόες, που μπορεί να κάνει με εξαιρετικό τρόπο… 1002 άλλες δουλειές (το παλικάρι τρέχει χωρίς να σταματά δευτερόλεπτο), αλλά όταν βρεθεί σε θέση γκολ, δυσκολεύεται να πετύχει … ελέφαντα από τα τρία μέτρα!

Η ΑΕΚ έχει αρκετούς παίκτες που μπορούν να πετύχουν γκολ, αλλά θέλει έναν «φονιά», που θα βρίσκεται σε θέση βολής και θα φωνάζει ο κόσμος «γκολ» με το που θα φύγει η μπάλα από το πόδι του ή από το κεφάλι του.

Η ΑΕΚ δεν μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα, αν στο τέλος της σεζόν, θα έχει δύο παίκτες που θα έχουν πετύχει από εννέα γκολ ο καθένας. Για να πάρεις πρωτάθλημα, θες τα 23 γκολ του Νεστορίδη (1963), τα 22 γκολ του Μαύρου (1978), τα 30 γκολ του Μαύρου (1979), τα 28 γκολ του Δημητριάδη (1992), τα 33 γκολ του Δημητριάδη (1993), τα 24 γκολ του ακατονόμαστου (1994), τα 19 γκολ του Μπλάνκο στο κλεμμένο στα χαρτιά πρωτάθλημα του 2008. Αυτές οι πρώτες θέσεις στον πίνακα των σκόρερ έφεραν πρωταθλήματα στην ΑΕΚ.

Αλλά και τα 23 γκολ του Παπαϊωάννου (1966), τα 25 γκολ του Μπάγεβιτς (1980), τα 21 γκολ του Νίλσεν (1988), τα 26 γκολ του Τσιάρτα (1996), τα 22 γκολ του Ντέμη (1999), τα 18 του Λυμπερόπουλου (2007), σε χρονιές που η ΑΕΚ δεν πήρε, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, το πρωτάθλημα.

Ο ΠΑΟ για να πάρει πρωτάθλημα από τον ΟΣΦΠ είχε ανάγκη τα 23 γκολ του Σισέ, ο ΟΣΦΠ πέρα από τα γνωστά σε όλους «σπρωξίματα», πήρε τίτλους επειδή έβαζαν πολλά γκολ ο ακατονόμαστος, ο Τζιοβάνι, ο Μιραλάς, ο Τζιμπούρ, ο Φορτούνης. Είναι πολλά ακόμα τα παραδείγματα τίτλων που έφεραν τη «σφραγίδα» μεγάλων «κανονιέρηδων» (Σιδέρης, Αντωνιάδης, Αναστόπουλος, Σαραβάκος, Βαζέχα).

Εν κατακλείδι, ταπεινή μου άποψη είναι ότι με το ρόστερ που έχει αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ και με δεδομένο ότι δεν θα φύγει κανένας παίκτης (εκτός του Αλμέιδα), θα πρέπει να σταματήσει κάθε άλλη μεταγραφική συζήτηση και να αποκτηθεί ο φορ που θα έχει 20 γκολ στο τέλος της σεζόν και θα είναι πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.

Για όλες τις άλλες θέσεις, καλοί παίκτες και λύσεις υπάρχουν, αρκεί φυσικά να αξιοποιηθούν ΟΛΟΙ (αγωνιστικά και ψυχολογικά) από τον Χιμένεθ. Από τον προπονητή της ΑΕΚ εξαρτώνται πάρα πολλά όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει για φέτος η ομάδα. Το ίδιο και από τη στήριξη του κόσμου. Αλλά, τα πολλά γκολ τα βάζουν οι στράικερ, οι φορ, οι δεινοί εκτελεστές.

Ας κάνουμε όλοι τον σταυρό μας για να μην δεχτεί γκολ η ΑΕΚ στη ρεβάνς με την Μπριζ και να προκριθεί, αλλά επειδή όσο σούπερ αμυντική λειτουργία και να έχεις, γκολ θα δέχεσαι μέσα στη σεζόν κι επειδή για να κερδίζεις τα παιχνίδια, θα πρέπει πάντα να πετυχαίνεις ένα παραπάνω από τον αντίπαλό σου, πρέπει πάση θυσία να αυξήσεις τις πιθανότητες σου για να σκοράρεις.

Υ.Γ.: Άψογο «διάβασμα» του αντιπάλου, άψογες επιλογές κι επειδή είχα καρφωμένα τα μάτια μου και επάνω του, άψογο κοουτσάρισμα από τον Χιμένεθ στο ματς με την Μπριζ. Η δήλωσή του όμως για τον Τρίστασον ήταν λάθος. Γιατί, ακόμα κι αν έχει δίκιο για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεν λες δημόσια κάτι τέτοιο. Κοινώς, τα εν οίκω μη εν δήμω.

Υ.Γ.2: Έχει πολύ δίκιο ο Χιμένεθ, που λέει και ξαναλέει για την καρδιά και την ψυχή των παικτών του. Πολύ τυχερός ο ίδιος, όπως και ο κόσμος, αλλά και συνολικά η ΑΕΚ, που φοράνε όλα αυτά τα παιδιά, τη φανέλα της. Σε «γεμίζει» και σε συγκινεί, ρε παιδί μου, να βλέπεις τέτοια… λύσσα από όλους. Κι αυτή είναι και η πρώτη απαίτηση από κάθε «Ενωσίτη» από την ομάδα του. Να δίνουν οι παίκτες ότι έχουν σε κάθε παιχνίδι.

Υ.Γ.3: Πολύ απλά δεν υπάρχουν λόγια για αυτό τον κόσμο, που έκανε και τους Βέλγους να τραβάνε φωτογραφίες και βιντεάκια από την «κιτρινόμαυρη» κερκίδα του «Γιαν Μπρέιντελ Στάντιον». Απλά… respect!

Υ.Γ.4: Έγραφα πριν από το παιχνίδι στο Βέλγιο, πως όσο κι αν βλέπεις ότι δεν πατάει καλά ένας παίκτης σαν τον Τσιγκρίνσκι, δεν παίρνεις την απόφαση να τον αφήσεις εκτός. Και μάλιστα, τόνιζα πως κι εγώ αν ήμουν στη θέση του προπονητή, δεν θα τον άφηνα έξω με τίποτα. Έπεσε κράξιμο κάτω από αυτή μου την άποψη. Όχι ότι με απασχολεί το κράξιμο, απλά ελπίζω να είδαν τι εστί Τσιγκρίνσκι, όσοι το είχαν… ξεχάσει.

Υ.Γ.5.: «Άρχοντας» ο Τσιγκρίνσκι, εξαιρετικός ο Βράνιες του β’ ημιχρόνου, άψογος και ο Τσόσιτς, που έχει προσαρμοστεί πολύ γρήγορα σε όλο το κλίμα της ομάδας κι έχει ταιριάξει με τη «χημεία» της. Δεν θέλω καν να δω τις άλλες ομάδες και το κέντρο της άμυνάς τους. Ειλικρινά, αποκλείω να έχουν τόσο δυνατό κέντρο όσο έχει η ΑΕΚ με αυτούς τους τρεις παικταράδες συν τον Λαμπρόπουλο (4ο) και τον Τζανετόπουλο (5ο).

Υ.Γ.6: Μαγική πόλη το Μπρυζ. Σας εύχομαι ολόψυχα, να σας δοθεί η ευκαιρία να πάτε…

Υ.Γ.7: Τέλος μιας θλιβερής εποχής για το ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα. Θα μπορούσαμε να γράψουμε, όχι βιβλίο αλλά τόμους για όσα βιώσαμε κι εκτός από το ποδόσφαιρο, είχαν κι επαγγελματικές συνέπειες αλλά και ψυχολογικό αντίκτυπο στις ζωές μας. Προσωπικά, θέλω αυτή τη στιγμή να τα κρατήσω μέσα μου και απλά να εκφράσω την ηθική μου ικανοποίηση για το σημερινό αποτέλεσμα, καθώς και την υπερηφάνεια μου για τους αγώνες της «ΩΡΑΣ», όπως και του «enwsi.gr» προς την κατεύθυνση να έχει ο φίλαθλος κάθε ομάδας δικαίωμα στη νίκη, στον τίτλο, στη χαρά, στο να απολαύσει ένα κανονικό ποδόσφαιρο. Τίποτα άλλο…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X