Είναι η τριάδα μόνο εκτάκτου ανάγκης;

Επικίνδυνες μαγειρικές και μπλεξίματα
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ την Κυριακή θα δώσει το πρώτο μετά την προσθήκη στο ρόστερ του Αραούχο (και του Κονέ), αλλά και μετά την απώλεια του Τσιγκρίνσκι. Οι ενδείξεις από την πρώτη δοκιμή που έκανε ο Χιμένεθ αλλά και τα πεπραγμένα του παιχνιδιού της πρεμιέρας, πάλι στο ΟΑΚΑ, με τον Παναιτωλικό, δείχνουν πως η επιλογή θα είναι σχήμα 4-4-1-1 και πως το σύστημα με τριάδα στην άμυνα θα μπει ξανά (και προσωρινά μιας και έρχεται και η Ριέκα) στο συρτάρι. Όχι απαραίτητα λόγω της απουσίας του Τσιγκρίνσκι. Παίζει όμως και αυτό τον ρόλο του.

Κυρίως φαίνεται να επικρατεί η άποψη, πως αυτό το σύστημα με την τριάδα, είναι υπερβολικά συντηρητικό, για ένα ματς στο ΟΑΚΑ, απέναντι σε μια ομάδα όπως είναι η Λάρισα. Και φαντάζομαι πως και για τους περισσότερους από εσάς, θα ήταν αιτία μεγάλης μουρμούρας και γκρίνιας, μια επιλογή τριάδας σε ένα τέτοιο ματς. Άλλωστε τσουνάμι μίρλας στην ΑΕΚ μπορεί να προκληθεί από εξόχως πιο αστείες αιτίες. Πολλώ δε μάλλον από την επιλογή ενός «συντηρητικού», «αμυντικογενούς» ή ακόμα και «παραχωρημένου» συστήματος, για ένα ματς εντός έδρας απέναντι στην Λάρισα.

Ερώτημα πρώτο. Είναι πραγματικά το σύστημα με τριάδα στην άμυνα, συντηρητικό, αμυντικογενές ή παραχωρημένο, όπως πιστεύουν πολλοί; Ερώτημα δεύτερο. Μετά και την μεταγραφή του Αραούχο,  αυτό το σχήμα πρέπει να είναι μόνο εκτάκτου ανάγκης, δηλαδή για ματς υψίστης επικινδυνότητας, ή μπορεί να καθιερωθεί; Πάμε να τα βάλουμε όλα στο τραπέζι.

Είναι αλήθεια πως αυτό το σχήμα δεν επιλέχθηκε, ούτε δουλεύτηκε από τον Χιμένεθ στον χρόνο που επιλέγονται και δουλεύονται τα συστήματα μιας ομάδας για τη νέα σεζόν. Δηλαδή στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Αυτό το σχήμα προέκυψε. Κυρίως διότι έτυχε να το έχουν ως βάση και οι δυο αντίπαλοι της ΑΕΚ στους καλοκαιρινούς ευρωπαϊκούς γύρους των προκριματικών. Βεβαίως το γεγονός πως επέλεξαν αυτό το σύστημα, ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ ή η Μπριζ, που είναι πρωταγωνίστριες στο πρωτάθλημα τους και έχουν τον ρόλο του αφεντικού στα περισσότερα ματς, ίσως αποτελεί την καλύτερη απάντηση για το αν είναι συντηρητικό ή αμυντικογενές.

Πάντως όπως και να έχει, στην ΑΕΚ αυτό το σύστημα προέκυψε στην πορεία και μέσα από τα παιχνίδια. Και πήγε καλά. Πολύ καλά. Η ΑΕΚ έκανε μ’ αυτό το σχήμα ένα καλό ματς στη Μόσχα, ένα ακόμα καλύτερο στο Μπριζ και ένα εξαιρετικό στο ΟΑΚΑ απέναντι στους Βέλγους. Δείγμα πως όσο περισσότερο δουλεύεται, τόσο καλύτερα λειτουργεί. Αλλά κάποιος μπορεί να επιμείνει, πως αυτά τα τρια ματς, ήταν πολύ ειδικών συνθηκών. Και το σχήμα αυτό δεν έχει δοκιμαστεί απέναντι σε ομάδες όπως η Λάρισα, που θα έρθουν στο ΟΑΚΑ και θα στήσουν ταμπούρι στην άμυνα τους. Όντως δεν έχει δοκιμαστεί.

Πάμε να δούμε όμως ορισμένα ενδιαφέρουσες επιλογές, που δίνει στον Χιμένεθ και στην ΑΕΚ το συγκεκριμένο σχήμα, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο. Είναι το μοναδικό (μαζί με το 4-4-2 με διάταξη ρόμβου, το οποίο όμως δεν έχει δοκιμαστεί ούτε μισή φορά) σύστημα, που δίνει την δυνατότητα παρουσίας στην ίδια ενδεκάδα αλλά και στις (πιο) φυσικές τους θέσεις, του Αραούχο, του Λιβάγια και του Μάνταλου. Ο Αργεντινός και ο Κροάτης ως επιθετικό δίδυμο και ο αρχηγός σε ρόλο ελεύθερο να «ταϊζει». Μιλάμε δηλαδή για τα τρία πιο επικίνδυνα όπλα που διαθέτει η ΑΕΚ, μαζί στο ίδιο σχήμα και χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί κανείς σε ρόλο που τον δυσκολεύει. Για παράδειγμα, να μετακινηθεί είτε ο Μάνταλος, είτε ο Αραούχο στα άκρα.

Και φυσικά στην εξίσωση αυτής της τριάδας στην επίθεση, μπαίνουν και άλλοι ποδοσφαιριστές, που μπορούν να ταιριάξουν γάντι. Όπως ο Λάζαρος στην θέση του δεύτερου φορ. Εκεί δηλαδή που αγωνίστηκε απέναντι στη Μπριζ και έκανε ματσάρα. Άλλωστε ο Λάζαρος μπορεί να παίξει εξαιρετικά στα άκρα της επίθεσης, αλλά ποτέ δεν ήταν καθαρόαιμος εξτρέμ. Επίσης ταιριάζει και ο Κλωναρίδης, που επίσης έπαιξε εκεί απέναντι στη Μπριζ. Ταιριάζει ο Γιακουμάκης, όταν θα επιστρέψει, για να κάνει δίδυμο είτε με τον Λιβάγια, είτε με τον Αραούχο. Ταιριάζει ο Μπακασέτας αλλά και ο Πατίτο, που κανείς τους δεν είναι εξτρέμ, ενώ και οι δυο τους μπορούν να παίξουν είτε στη δυάδα της επίθεσης, είτε στον ελεύθερο ρόλο στον άξονα.

Επίσης η ΑΕΚ διαθέτει δυο μπακ, όπως ο Μπακάκης και ο Λόπες, που τους ταιριάζει γάντι να παίζουν ολόκληρη την πλευρά. Ενώ πλέον διαθέτει τις επιλογές, για να κάνει οποιονδήποτε συνδυασμό στο δίδυμο των αμυντικών μέσων. Ακόμα και έναν άκρως επιθετικό με Κονέ δίπλα σε Σιμόες ή Γαλανόπουλο. Τώρα βέβαια θα μου πείτε πως μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά αν ο Χιμένεθ θελήσει να μονιμοποιήσει το σχήμα με την τριάδα, θα έπρεπε η ΑΕΚ να αποκτήσει έναν ακόμα στόπερ. Ίσως. Όμως ακόμα και εν τη απουσία του Τσιγκρίνσκι, μπορεί άνετα να παίξει ως λίμπερο ο Γιόχανσον. Τα έχει τα χαρακτηριστικά. Άλλωστε και ο Ολυμπιακός με δυο μεταγραφές στόπερ, με τον Ρομαό παίζει στο κέντρο της άμυνας. Ενώ ακόμα και ο Τζανετόπουλος μπορεί να δουλευτεί για τον ρόλο του λιμπέρο.  Δεν έχει περάσει άλλωστε και πολύς καιρός από τότε που η ΑΕΚ τον πίστευε τόσο, ώστε να σηκωθεί αχός για να ανανεώσει το συμβόλαιο του.

Με λίγα λόγια, για να μην το πλατειάζω, το σχήμα με την τριάδα στην άμυνα, ούτε συντηρητικό μου μοιάζει, ούτε αμυντικογενές, ούτε πολύ περισσότερο παραχωρημένο, όταν το επιλέγουν προπονητές σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες.  Και φαίνεται πως μπορεί να «κουμπώσει» καλά και στο υλικό που έχει η ΑΕΚ. Αφήστε που θα δώσει την δυνατότητα να μην αλλάζει η ομάδα σχήμα από Ελλάδα σε Ευρώπη και τούμπαλιν, κάτι που δεδομένα κάποια στιγμή θα προκαλέσει μπλεξίματα και δυσλειτουργίες.

Βεβαίως είναι δεδομένο πως υπάρχει και αντίλογος που λέει πως εύκολα αυτό το σύστημα με την τριάδα στην άμυνα, μπορεί να μετατραπεί από ευλογία σε κατάρα. Όταν δεν λειτουργεί σωστά. Βλέπε Γιάννενα. Επίσης το 4-4-1-1 είναι πολύ πιο δουλεμένο, άρα με προβάδισμα στο μυαλό του προπονητή εκ των πραγμάτων. Ενώ η ναυαρχίδα των επιχειρημάτων, είναι πως αυτό το 4-4-1-1 (ή 4-2-3-1), είναι αυτό που λέμε ένα ορθόδοξο σύστημα. Άλλωστε αυτός προφανώς είναι ο λόγος που κυρίως ο Χιμένεθ δούλεψε μ’ αυτό στην προετοιμασία.  Και στο κάτω κάτω, είναι απολύτως ξεκάθαρο, πως ο προπονητής είναι πάντα αυτός που ξέρει καλύτερα. Και ο Χιμένεθ πλέον έχει δει πως λειτουργεί και το σύστημα με την τριάδα και αυτό που δούλεψε στην Πολωνία. Είναι βέβαιο πως και τα δυο θα τα έχει πλέον στο μπλοκάκι του. Το θέμα είναι αν κάποιο από τα δυο πρέπει τελικά να αποτελέσει σταθερή βάση. Και αν ναι, ποιό από τα δυο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X